I després de festes, què?

gen. 9, 2024 | Saps què ha passat?

Què en fem de l’arbre de Nadal, ara que s’han acabat les festes? I amb els guarniments de casa i de l’escola? Potser també hem acumulat paper de regal estripat i embolcalls i capses dels regals que hem rebut. I si ens cal fer lloc per a les joguines noves, què en farem de les velles?

LLEGIM…

El que fem durant les festes

Per Nadal moltes llars, edificis públics i carrers es decoren. Guarnim arbres, posem garlandes i llums, fem el pessebre… I també es fan molts regals, la majoria ben embolicats per guardar el secret del que contenen i fer-los especials.

Però, i després? Què en farem de tots aquests objectes i materials que ja no necessitem més? Saps quin munt de residus generem cada dia?

Perquè te’n facis una idea, amb el paper que es genera a Barcelona per Nadal, podríem embolicar una ciutat sencera, t’ho imagines?

Per això és molt important que abans de les festes valorem bé com fer les coses: quin tipus de guarniments posarem perquè no siguin contaminants (que no siguin de plàstic, per exemple), quants en posarem, si poden ser reutilitzables… També podem pensar molt bé quins regals ens agradaria tenir i si ens calen tantes coses.

El que cal fer després de les festes

Sigui com sigui, un cop ja ha passat tot, segur que cal endreçar i posar cada cosa al seu lloc. Sabeu com fer-ho? Us ho expliquem!

  • L’arbre de Nadal.

Si és un arbre viu el podeu plantar, però si no és així, el podeu deixar en un dels espais de recollida que posen els ajuntaments. I per a què es faran servir després? Doncs per fer compost, o llenya, per exemple.

A Londres, fins i tot ho les cabres reciclen! Mireu aquest vídeo:

Si l’arbre és artificial reutilitzable el podeu guardar per a l’any que ve. D’aquesta manera REDUÏU residus, que és la primera de les R i la més important.

Si és un arbre d’un sol ús, el podeu llençar al contenidor corresponent segons el material o portar-lo a la deixalleria.

  • Els guarniments. El més pràctic és guardar-los per fer-los servir l’any vinent, però si no els voleu reaprofitar porteu-los a reciclar segons el material.
  • El pessebre. Guardeu les figuretes i porteu tot el que sigui vegetal al contenidor orgànic, el paper i el cartró al contenidor blau, etc.
  • El paper de regal i els embolcalls. Si el paper no està fet malbé, en podeu guardar els trossos grossos per embolicar altres regals o fer manualitats. El que no es pugui aprofitar porteu-lo al contenidor del paper, igual que les capses de cartró si no les reutilitzeu.
    Els embolcalls de plàstic i similars cal portar-los al contenidor del plàstic.
  • Les joguines i objectes que no fareu servir més. Les joguines i els objectes que encara funcionen es poden regalar, vendre de segona mà o portar-los al punt verd, a la deixalleria o a entitats que els donen un segon ús.

Nota per als docents:

PARLEM…

Sobre què fem durant les festes:

  • Com es decoren les cases, els edificis públics i els carres durant les festes?
  • Per què emboliquem els regals?
  • Quina durada té la decoració de Nadal? I el paper de regal?

Sobre què cal fer després de les festes:

  • Què es pot fer amb els arbres de Nadal naturals? Com els reciclen a Londres? I amb els arbres artificials?
  • Què es pot fer amb els materials del pessebre?
  • Què en podem fer, del paper de regal? I amb la resta d’embolcalls?
  • Tenim diferents opcions per fer els guarniments de Nadal? Quines penses que són més sostenibles?
  • Se t’acut alguna alternativa al paper de regal?
  • Quines són les altres R a banda de la que surt en la informació (Reduir)?
  • A casa vostra, recicleu? I a l’escola? Com podríeu fer-ho millor?

FEM…

Classifiquem per reciclar (1r, 2n i 3r)

Ara que ja sabeu que per Nadal també hem de pensar en el medi ambient i que una de les coses que podem fer és separar bé per reciclar, recordeu quines deixalles van a cada contenidor? De quins colors són els del vostre poble o ciutat?

Us convidem a jugar a aquests dos jocs en línia: Aprenem els colors del reciclatge i Reciclem correctament.

  • Heu col·locat bé tots els residus? En quins heu tingut dubtes o us heu equivocat? Els colors dels contenidors en el joc són iguals que els de la vostra localitat?

Penseu en els residus que es produeixen per Nadal (decoració, menjars, regals…) i entre tots feu-ne una llista i classifiqueu-los en els diferents contenidors.

Distingim residus i en parlem (4t, 5è i 6è)

En quin contenidor heu de llençar els diferents materials que no es poden reutilitzar per reciclar-los? No sempre és tan fàcil com sembla. Intenteu-ho amb aquests dos jocs: Salvem els oceans i Salvem l’entorn.

2 Ja heu acabat? Doncs ara podeu parlar dels residus que s’han produït més a casa vostra aquestes festes: decoració, menjars, regals… Penseu si es poden reutilitzar i, si no és així, penseu si són reciclables i on cal portar-los. Els que sí podeu reutilitzar, quin nou ús podrien tenir?

  • Penseu que es podrien haver reduït alguns d’aquests residus? Com? Anoteu les diferents propostes per tenir-les en compte l’any que ve.


Si feu servir materials de Text…

  • En la col·lecció Itineraris Coneixement del medi  trobareu informació sobre el reciclatge i la sostenibilitat.

Si tens suggeriments, dubtes, crítiques o vols compartir la teva opinió, escriu-nos amb el títol Comentaris sobre el “Saps què ha passat?” a comunicació@enciclopedia.cat.

Vols rebre la versió descarregable d’aquest recurs?