D’on ve l’arbre de Nadal?

des. 12, 2023 | Saps què ha passat?

Per què tenim un arbre dins de casa per Nadal? Quin significat tenen els guarniments i les llums que hi posem? Hi ha arbres de Nadal arreu? Quines altres tradicions nadalenques coneixeu?

LLEGIM…

Els orígens

Els entesos diuen que l’arbre de Nadal, un dels símbols nadalencs més populars, té l’origen en una tradició que no tenia res a veure amb la religió ni amb les festes de Nadal tal com les entenem ara.

Els antics egipcis i les cultures xineses i hebrees ja feien servir fa milers d’anys arbres perennes, branques i garlandes amb fulles per simbolitzar la vida eterna. I a l’antiga Roma celebraven unes festes a mitjans de desembre, les Saturnals, i decoraven les cases amb branques d’arbres de fulla perenne.

També els antics pobles escandinaus decoraven les cases amb ornaments semblants per allunyar el diable, i els pobles germànics ho feien per celebrar que la llum del sol començava a guanyar terreny a les llargues nits durant les festes del solstici d’hivern.

L’arbre actual

L’arbre de Nadal tal com el coneixem avui té l’origen a Alemanya fa uns cinc-cents anys, ja lligat a la tradició cristiana.

En aquell moment era costum tenir un avet a casa que simbolitzés l’arbre del paradís de la Bíblia, decorat amb pomes i pa d’àngel o bé amb galetes. Amb el temps, també s’hi van afegir espelmes, figuretes i una estrella.

Els alemanys que van anar a viure a Amèrica hi van portar la tradició de l’arbre, i també va passar al Regne Unit, on es guarnia amb regals i joguines petites, caramels, pastissets i cintes.

Fa més de cent anys, l’arbre de Nadal ja era popular tant a Amèrica com a Àustria, Suïssa, Polònia i els Països Baixos. Després va arribar fins a llocs com Rússia i a la Xina i el Japó, on es guarnien amb decoracions de paper.

Els ornaments de l’arbre han anat evolucionant amb el temps i també ho han fet els arbres, que ara poden ser naturals o fabricats amb materials diferents.

En aquest enllaç podeu veure arbres famosos de diferents ciutats del món.

Les tradicions catalanes

A Catalunya la tradició de l’arbre de Nadal s’ha sumat a les tradicions pròpies del país, com els pessebres (amb el caganer), el Tió, els llums de Nadal, la fira de Santa Llúcia i altres mercats nadalencs, els Pastorets, les festes del Foc (amb torxes i fanalets), la sopa de galets, els torrons, la cavalcada dels Reis d’Orient…

Quines tradicions nadalenques celebreu a casa? I a l’escola?

Nota per als docents:

PARLEM…

Sobre els orígens:

  • Què és un arbre perenne? Quins arbres perennes coneixes?
  • Per què es van triar arbres perennes i no de fulla caduca?
  • Què és el solstici d’hivern? Que passa a partir d’aquest dia?
  • Quin poble celebrava el solstici d’hivern amb aquest tipus de decoració a les cases?
  • Penseu que potser als pobles antics no els agradava la foscor? Per quin motiu podria ser?

Sobre els arbres de Nadal actuals:

  • On es considera que va néixer la tradició de l’arbre de Nadal actual?
  • De quin arbre es tractava? Què simbolitzava?
  • Quina decoració tenia a l’inici? Quines altres decoracions s’hi van afegir?
  • Tenen espelmes els arbres actuals? Quin tipus de llums tenen? Per què?
  • Fa molts anys que la tradició de l’arbre de Nadal està estesa pel món? Quants anys fa més o menys? Va arribar fins molt lluny?
  • Com són els arbres de Nadal actuals?
  • Quines altres decoracions de Nadal coneixeu?
  • Poseu arbre, a casa vostra? Com el guarniu?

FEM…

Construïm un arbre de Nadal de paper (1r, 2n i 3r)

Ara que ja sabeu l’origen de la tradició dels arbres de Nadal, us proposem de fer un arbre de Nadal de paper per guarnir la classe, per portar a casa, per regalar… El podeu fer com vulgueu, però si us agrada aquest, us expliquem com es fa:

  • Necessiteu un paper quadrat de 20 cm x 20 cm, del color que vulgueu, unes tisores i moltes ganes de doblegar!
  • Seguiu aquests passos. Trieu bé el paper que fareu servir; pot ser un paper de color, un paper blanc que pinteu o decoreu vosaltres mateixos, un paper escrit amb els vostres desitjos, un paper d’un conte o una revista… Feu servir la imaginació!

Us el podeu emportar a casa o bé amb els arbres de tots els nens i les nenes podeu muntar el vostre bosc de Nadal per ensenyar a la resta de companys de l’escola. O en podeu fer-ne una garlanda!

Podeu comentar el resultat i compartir com ha anat el procés d’elaboració.

Fem decoracions de Nadal (4t, 5è i 6è)

Penseu quina decoració de Nadal us agradaria tenir per decorar l’escola, casa vostra o un espai especial i afanyeu-vos! Cal tenir-la llesta abans que comencin les festes!

Nosaltres us fem dues propostes, que a més, es poden penjar al vostre arbre de Nadal, si en teniu un a casa o a l’escola:

Si voleu, podeu comentar el resultat i compartir com ha anat el procés d’elaboració.

Nota per als docents:

  • Per treballar una mica més el solstici d’hivern i el seu vincle amb les tradicions podeu analitzar amb els alumnes el significat d’aquestes dites sobre la durada del dia durant les festes nadalenques. Necessitareu un calendari per situar els diferents dies en relació a la data del solstici.
  • Per Nadal, un pas de pardal.
  • Per Sant Esteve, un pas de llebre.
  • Per Any Nou, un pas de bou.
  • Per Reis, un pas d’anyell.

Si feu servir materials de Text…

  • En la col·lecció Itineraris Coneixement del medi  trobareu informació sobre els diferents tipus d’arbres i sobre els moviments de la Terra en relació als canvis estacionals. Per exemple, per als més petits, podeu consultar les unitats 9, 13 i 26 del llibre de segon.

Si tens suggeriments, dubtes, crítiques o vols compartir la teva opinió, escriu-nos amb el títol Comentaris sobre el “Saps què ha passat?” a comunicació@enciclopedia.cat.

Vols rebre la versió descarregable d’aquest recurs?