Anem a l’escola amb bicibús

maig 10, 2022 | Saps què ha passat?

Us agradaria anar a classe amb bicicleta cada matí? O potser ja ho feu? Cada cop més nens i nenes s’apunten als bicibusos, grups de ciclistes formats per petits i grans que van a l‘escola. Són una manera sostenible i divertida de moure’s, però necessiten un entorn segur. I això és precisament el que demanaran els ciclistes que participaran aquest diumenge en una gran bicicletada a Barcelona.

ENS INFORMEM…

Ja ho diu el seu nom: el bicibús és com una mena d’autobús però fet de bicicletes. Està format per nens i nenes que van amb bicicleta a l’escola cada dia acompanyats de persones adultes. El bicibús fa el mateix recorregut cada dia a la mateixa hora, per això el comparem amb un autobús. Cada cop més poblacions organitzen bicibusos perquè els nens i nenes puguin anar a classe d’una manera sostenible. Voleu saber com funcionen? Mireu aquest vídeo:

Els bicibusos tenen molts avantatges. Fan que els nens i les nenes siguin més autònoms i els permet millorar les seves habilitats amb la bicicleta i aprendre educació viària. També promouen els hàbits saludables i contribueixen a reduir el nombre de cotxes al carrer.

És clar que perquè els bicibusos funcionin correctament han de poder circular en un entorn segur. És a dir, que els pobles i sobretot les ciutats haurien d’estar ben adaptats al pas d’aquests grups de nens i nenes ciclistes: haurien de tenir carrils bici amples per on no passés més trànsit, i l’entorn de les escoles hauria d’estar lliure de perills i de contaminació. Per a demanar tot això, aquest diumenge dia 15 de maig s’han organitzat bicicletades arreu del món. L’esdeveniment es diu Kidical Mass i aquest any, per primer cop, també es farà a Barcelona.

Nota per als docents:

  • En aquests webs trobareu més informació sobre els bicibusos i sobre la Kidical Mass. També podeu seguir la conversa que s’ha generat sobre aquest esdeveniment a Twitter amb el hashtag #kidicalCAT. 

PARLEM…

Sobre el text i el vídeo: 

  • Què és un bicibús? Quins avantatges té? 
  • Quin equipament agafa en Datiao cada matí per anar a l’escola? 
  • Quants adults acompanyen els nens en el bicibús de Sabadell? 
  • Per què pedalen per parelles, en aquest bicibús? 
  • Quin consell dona en Datiao als ciclistes? 
  • En què consisteix la Kidical Mass? Per què s’organitza? 

Sobre el transport sostenible i els bicibusos:  

  • La bicicleta és una proposta de transport sostenible. Per què? Quins altres transports sostenibles coneixeu? 
  • Heu anat mai amb bici a l’escola? Si ho heu fet, expliqueu la vostra experiència. Si no ho heu fet, us agradaria fer-ho? Per què? 
  • Què creieu que haurien de fer les poblacions (pobles, ciutats, barris) per afavorir que es formessin més bicibusos?  
  • Quins beneficis creieu que tindríem tots si hi haguessin molts bicibusos? 

 

FEM…

Amb la bici, ben segurs! (cicle inicial)

Creieu que els bicibusos són una bona idea? A qui de vosaltres li agradaria participar en un bicibús i a qui no? Per què? Organitzeu un debat a classe per valorar si seria interessant tenir un bicibús a l’escola.

2 Si anem amb bicicleta, és essencial que respectem les normes de seguretat viària. En Datiao n’ha explicat algunes al vídeo, però segur que en sabeu més! Entre tots, feu una llista de les normes que cal respectar quan fas de ciclista. Després, en grups petits, trieu les tres normes que considereu més importants i escriviu-les en un cartell. Decoreu-lo amb dibuixos o fotos. En acabar, podeu penjar tots els cartells a classe. 

Un bicibús a l’escola (cicle mitjà i superior)

Imagineu que haguéssiu d’organitzar un bicibús per a tots els nois i noies de la classe. Tenint en compte on viu cadascun, quin recorregut hauria de fer? Dividiu-vos en grups petits, busqueu un mapa i marqueu-hi el recorregut més convenient. On començaria? Quant duraria? Penseu tres parades al llarg del recorregut perquè s’hi puguin incorporar tots els ciclistes.

Si volguéssiu convèncer l’escola i les famílies d’organitzar un bicibús, com ho faríeu? En els mateixos grups que abans, prepareu una presentació. Informeu-vos sobre els bicibusos i feu un Power Point que expliqui què son i quins avantatges tenen. No oblideu afegir-hi el recorregut que heu fet abans. Haureu de presentar oralment la vostra proposta davant la classe.