Quedar-se a casa o fugir

març 9, 2022 | Saps què ha passat?

Fa prop de dues setmanes, Rússia va envair Ucraïna i va donar pas a un conflicte bèl·lic que manté els ulls de tot el món atents al que passa en aquest punt del nostre continent. La vida dels ucraïnesos va canviar radicalment d’un dia per l’altre. Sense gaire marge de reacció, molts d’ells van haver de prendre una decisió important: marxar de casa seva o quedar-s’hi. Quina opció hauríeu triat vosaltres? 

ENS INFORMEM…

Ningú no s’imaginava que les coses poguessin acabar així. Els ucraïnesos portaven una vida normal, com qualsevol de nosaltres, i de sobte van haver de trencar la seva rutina diària i, en molts casos, deixar-ho tot enrere. Algunes famílies ucraïneses van decidir fugir del país i buscar ajuda en països veïns, especialment a Polònia. En aquest vídeo podeu veure com han viscut aquesta situació diferents nens i nenes: 

També hi ha molta gent, però, que s’han quedat a Ucraïna. Alguns ho han fet perquè no tenien manera de marxar. D’altres, especialment homes joves i adults, volien marxar però els soldats ucraïnesos no els han deixat creuar la frontera per si els necessiten per a combatre contra els russos. I molts altres s’han plantat: han dit que a ells no els fa fora de casa seva ningú i que estan decidits a defensar el seu país.

Els ucraïnesos que romanen al país no ho estan passant bé, com tampoc ho passen bé els familiars que tenen a Europa i segueixen les notícies amb preocupació. Mireu com ho viuen aquests nois i noies:

Nota per als docents:

PARLEM…

Sobre els vídeos

  • En el primer vídeo, què és el que no ha pogut fer la Zasia abans de sortir d’Ucraïna? Per què ha anat a viure a Polònia? 
  • Amb qui viatja en Misha? Què ha passat amb la resta de la família? 
  • I en Denís, on va i per què? Quin desig expressa al vídeo? 
  • Com es troben els familiars a Ucraïna dels nois i noies que surten al segon vídeo? 
  • Aquests nois i noies, com s’informen sobre el conflicte? 
  • I ells, com se senten? 

Sobre la situació a Ucraïna i les conseqüències d’una guerra   

  • Què us sembla, que les famílies que fugen d’Ucraïna s’hagin de separar a la frontera i que no deixin marxar els homes per si els necessiten en combat? 
  • Com creieu que se senten els nens i les nenes que han hagut de marxar precipitadament? 
  • Què creieu que deu ser el pitjor d’una situació com aquesta? 
  • I vosaltres, què faríeu? Quedar-vos a casa o fugir? 
  • Que us sembla la manera com reben els refugiats ucraïnesos als països europeus? Reben el mateix tracte que els refugiats d’altres conflictes? Compareu-ho i opineu-ne. 

FEM…

Estem amb vosaltres! (cicle inicial)

Ja heu vist com ho estan passant els nens i les nenes ucraïnesos que han hagut de fugir. Entre tots, parleu sobre com us sentiríeu vosaltres en el seu cas i què us agradaria que fessin per ajudar-vos.

Com demostraríeu el vostre suport a aquests nens i nenes ucraïnesos? Feu-ho amb un dibuix. Si voleu incloure-hi alguna paraula, que el mestre o la mestra us ajudi a investigar com s’escriu en ucraïnès. Després, podeu buscar la manera de fer arribar els vostres dibuixos als seus destinataris a través d’una ONG o penjant-los a les xarxes socials de l’escola. 

Busquem una solució? (cicle mitjà i superior)

Sabeu com va començar la guerra entre Rússia i Ucraïna? Si mireu aquest vídeo, ho entendreu tot. Després, expliqueu breument l’origen del conflicte per escrit amb les vostres paraules.

Creieu que aquest conflicte es podria resoldre per la via de les converses? Fem la prova. Dividiu la classe en tres grups: el primer representarà Rússia; el segon, Ucraïna; i el tercer, l’OTAN. Cada grup s’haurà de posar en la pell del bàndol que representa i pensar quines són la seva postura i les seves demandes. Després, organitzeu un debat a tres bandes amb l’objectiu de posar-vos d’acord i trobar una solució.

Nota per als docents:

  • També us pot ser útil aquesta proposta de “Saps què ha passat?” que vam publicar el 2020 i que convida a posar-se en la pell d’un nen refugiat.