Adeu als anuncis de galetes, gelats i sucs!

nov. 8, 2021 | Saps què ha passat?

Algun cop heu demanat que us comprin unes galetes de xocolata o un suc multifruites per berenar perquè els heu vist a la televisió o a internet? A partir de l’any vinent, això s’acabarà. Estarà prohibit fer anuncis per a nens i nenes de galetes, sucs, gelats i altres dolços semblants. I és que aquests aliments poden semblar molt llaminers, però no són saludables.
ENS INFORMEM…
Pastissets farcits de xocolata, galetes amb formes d’animals, gelats de tres gustos, refrescos amb o sense bombolles… N’hi ha un munt, d’anuncis que us conviden a tastar aquests productes! A partir de l’any 2022, els deixareu de veure. El govern espanyol prohibirà la publicitat d’aquest tipus d’aliments, tant a la televisió com a canals d’internet o a les xarxes socials, quan s’adreci a nens i nenes.

Quin problema hi ha?

Bona part d’aquests productes són poc saludables. Inclouen una quantitat de greix, sal i sucre molt més alta de la que hauríem de prendre. Per exemple, sabeu quant sucre hi ha en una llauna de refresc? Mireu aquest vídeo:

Molts nens i nenes mengen productes d’aquest tipus massa sovint i tenen sobrepès o obesitat; és a dir, que pesen molt més del que haurien de pesar. I això no és bo per a la salut… A Espanya, quatre de cada deu nens i nenes de 6 a 9 anys tenen excés de pes. Són moltíssims! Per solucionar-ho, el govern espanyol prohibirà els anuncis d’aquests productes.

Què hi tenen a veure, els anuncis?

Fan que vulguem comprar aquests productes. Sempre hi surten nens i nenes contents, dibuixos animats divertits, colors llampants, joguines de regal… Són reclams que ens fan desitjar aquelles galetes o aquell suc sense tenir en compte que ens poden fer mal.

Nota per a les mestres i els mestres

  • Per a més informació sobre la nova norma que prohibeix la publicitat d’aquest tipus de productes, podeu llegir aquesta notícia.
  • Si voleu portar el debat cap al paper dels influencers a l’hora de recomanar dolços o begudes als menors, aquesta notícia us pot ser útil.
  • Podeu complementar el vídeo sobre el sucre dels refrescos amb aquest experiment.
PARLEM…
Sobre la notícia:

  • De quin tipus de productes són els anuncis que es volen prohibir?
  • Quan es posarà en marxa aquesta norma?
  • Quin problema hi ha amb aquest tipus de productes?
  • Què és l’obesitat infantil? Si no us ha quedat clar en el text, busqueu-ne informació.
  • Per què no són bons aquests anuncis?

Sobre la publicitat d’aquests productes i l’obesitat infantil:

  • Què us sembla, que aquests anuncis atreguin els nens i nenes amb reclams cridaners sense tenir en compte la salut? Creieu que fan bé prohibint-los? Per què?
  • Ara penseu en els embolcalls d’aquests aliments. Us criden més l’atenció que altres productes, quan els veieu en una botiga? Fan que els vulgueu comprar?
  • Us ho imaginàveu, que en un refresc hi hagués tant sucre? Què us ha semblat?
  • Us sembla preocupant, que hi hagi tants nens i nenes amb obesitat infantil? Per què?
  • Més enllà dels problemes de salut, un altre problema associat a l’obesitat infantil és que alguns nens i nenes pateixen assetjament per tenir sobrepès. Què n’opineu?
  • Què faríeu perquè els nens i nenes triessin aliments més saludables a l’hora de berenar?
FEM…

Un berenar com cal (cicle inicial i cicle mitjà)

Busquem un berenar alternatiu? Segur que se us acuden una bona pila d’aliments boníssims que són molt més saludables que aquests productes. Entre tots, feu una llista d’aquests aliments i escriviu un menú per al berenar de demà. Aconseguiu els aliments i prepareu el berenar per assaborir-lo a classe.

El dia que feu el berenar us podeu gravar en vídeo explicant els beneficis de menjar els aliments que heu triat. Al vídeo també podeu animar les famílies o els alumnes d’altres cursos de l’escola a fer berenars més saludables.

Fem de publicistes (cicle superior)

Com s’ho fan, aquests anuncis, per fer venir ganes de comprar els productes que mostren? Aquest vídeo sobre la publicitat us ho explica. Després de veure’l, busqueu anuncis de galetes, refrescos, gelats o sucs i analitzeu com captiven els nens i nenes. Fixeu-vos també en els embolcalls dels productes. Podeu fer un mural enganxant els embolcalls i afegint-hi a sota la clau per captivar que tenen: els colors, el missatge, la mida, la música…

Us animeu a fer una campanya publicitària, com diu el vídeo? Haureu de crear un anunci tan atractiu com els que heu vist, però que parli d’un aliment saludable per al berenar. Feu un anunci per a una revista o una marquesina.

Nota per a les mestres i els mestres: