Tothom parla del joc del calamar!

oct. 27, 2021 | Saps què ha passat?

Alguns ja sabeu que El joc del calamar és una sèrie que es pot veure per internet. D’altres potser no en teníeu ni idea, però hi heu jugat al pati de l’escola. Que tothom en parli fa venir ganes de saber com és aquesta sèrie, oi? Però, atenció! Per molt que estiguin de moda, hi ha sèries i pel·lícules que els nens i les nenes no hauríeu de veure perquè us poden fer mal.
ENS INFORMEM…
Per què no podem veure una sèrie que miren els adults? Però si altres nens i nenes de la classe ja l’han vista!”. “Què pot passar si no fem cas i la mirem?”. “Com ho podem saber, que una sèrie, una pel·lícula o un videojoc no és convenient per a la nostra edat?”. Si us han passat pel cap aquestes preguntes, tingueu una mica de paciència: aquest vídeo de l’InfoK us dona totes les respostes!
Ho teniu clar? Quan els adults us diuen que no mireu una sèrie com El joc del calamar no ho fan per fer-vos la guitza, sinó per protegir-vos d’un contingut que us pot afectar negativament. Ara que ja sabeu com identificar quines sèries o pel·lícules no us convenen, us podreu autoprotegir vosaltres mateixos.

I els jocs al pati, què?

Ja sabem que fa il·lusió que arribi un joc nou al pati de l’escola. També sabem que, si tothom a classe vol jugar al joc del calamar, és molt difícil quedar-se’n al marge. El problema d’aquest joc és que reprodueix conductes violentes que es veuen a la sèrie. Si us hi fixeu, s’assembla molt a 1, 2, 3, pica paret. Però, en aquesta versió, qui perd és eliminat fent veure que li disparen un tret; en alguns casos, fins i tot rep cops de puny… Juguem per divertir-nos, no per patir! I no fa cap gràcia que ens peguin, oi?

Així doncs, allunyeu-vos de sèries i jocs que us poden fer mal. Teniu un munt d’alternatives que us faran riure i aprendre coses! I si voleu veure calamars, hi ha un munt de documentals que podeu veure!

Nota per a les mestres i els mestres:

  • La polèmica amb El joc del calamar s’ha estès tan ràpidament que, a hores d’ara, gairebé tothom coneix l’argument d’aquesta sèrie sud-coreana marcada per altes dosis de violència. Centenars de persones amb problemes econòmics greus són convidades a participar en una mena de concurs amb un premi molt atractiu. Els participants han d’anar superant un seguit de proves basades en jocs infantils; si fallen, són executats. Trobareu la sèrie a Netflix.
  • En aquest comunicat, el Consell de l’Audiovisual de Catalunya demana a les famílies que no deixin veure El joc de calamar als menors de 16 anys perquè conté continguts perjudicials i els recorda que poden aplicar el control parental.
  • Aquest article del Diari de l’Educació destaca el paper clau de la família a l’hora de preservar els infants de continguts inadequats i d’ajudar-los a fer una bona gestió del temps que dediquen a les pantalles digitals. A més, planteja l’entrada d’aquesta sèrie a les aules com una oportunitat per parlar de valors i per transmetre a l’alumnat una forma de veure el món no violenta.
  • La Fundación ANAR, dedicada a la promoció i defensa dels drets de nens i adolescents en situació de risc, ha elaborat un decàleg per a pares i mares amb consells sobre com actuar davant sèries de contingut violent com El joc del calamar.
PARLEM…
Amb l’alumnat del cicle inicial:

  • Com podeu saber si la sèrie o la pel·lícula que voleu mirar és per a vosaltres?
  • Què pot passar, si mireu una sèrie o una pel·lícula per a més grans?
  • Quines sèries mireu? Quina és la vostra preferida?
  • En quin moment del dia mireu sèries? Ho feu sols o amb la família?
  • On mireu les sèries: a la televisió, a l’ordinador, a la tauleta, al mòbil? I a més de sèries, quines altres coses us agrada mirar?
  • Quan jugueu al pati, quins jocs us agraden més: els jocs on uns guanyen i els altres perden, o els jocs on tothom s’ajuda i guanyen tots?
  • Parlem dels jocs on uns guanyen i els altres perden. Us agrada, quan us toca perdre? Imagineu que els guanyadors es riguessin de vosaltres perquè heu perdut i us peguessin. Com us sentiríeu?

Amb l’alumnat dels cicles mitjà i superior:

  • Com podeu saber si una sèrie, pel·lícula o videojoc és convenient per a la vostra edat?
  • Us sembla bé que hi hagi continguts per a diferents edats? Si teniu germans o cosins més petits, creieu que haurien de poder veure el mateix que veieu vosaltres?
  • Què pot passar, si mireu continguts recomanats per a més grans?
  • El joc del calamar no està recomanada per a menors de 16 anys però hi ha nens i nenes de la vostra edat que l’han vista. Alguns, amb els pares; d’altres, sols. Què en penseu?
  • Heu vist la sèrie? Què us va semblar? Què us va fer sentir?
  • Potser no heu vist la sèrie però els vostres amics i amigues sí que ho han fet. Què n’opineu? Creieu que és imprescindible veure una sèrie o fer un repte de TikTok, per exemple, perquè tothom ho fa?
  • Per què pot ser perillós reproduir les conductes violentes de la sèrie quan es juga a l’hora del pati, sobretot si ho fan nens i nenes de cursos inferiors?
FEM…

Juguem tots a l’una? (cicle inicial)

Quants jocs coneixeu on tothom s’ajuda i guanyen tots? Segur que si hi penseu una mica entre tots us en surten molts! Aneu dient el nom de cada joc en veu alta i expliqueu com s’hi juga. Si no se us n’acuden més, el mestre o la mestra us pot ajudar. Apunteu tots els jocs en una llista. Després, feu una votació entre tota la classe per triar els tres jocs que més us agraden i jugueu-hi a l’hora del pati.

I si inventeu el vostre propi joc per a jugar-hi a l’hora del pati? Decidiu entre tots quines bases tindrà i escriviu-les amb ajuda del mestre o la mestra. L’única condició que heu de tenir en compte és que tothom hi ha de guanyar!

Prou de jocs perillosos! (cicle mitjà i superior)

Si alguns nens i nenes de la classe han vist El joc del calamar pot ser un bon moment per organitzar un debat sobre el que planteja la sèrie: els participants d’aquest joc tenen problemes econòmics greus. El guanyador rebrà un premi que resoldrà aquests problemes, però la resta morirà. Creieu que tot s’hi val, per guanyar molts diners?

Com convenceríeu els alumnes de cursos inferiors perquè no miressin la sèrie ni juguessin al joc del calamar al pati? Penseu quins arguments els donaríeu i com els ho explicaríeu: amb una presentació, amb cartells, amb titelles… I si ho plantegeu en forma de mems divertits? Els podríeu penjar a les parets de l’escola o a les xarxes socials del centre. Ben segur que se us acudeixen bones idees… i divertides!

Nota per a les mestres i els mestres:

  • En aquest document de l’Ajuntament de Barcelona trobareu algunes propostes de jocs cooperatius.
  • L’eina de disseny Canva us permet fer mems fàcilment. En aquest enllaç us expliquen com fer-los.