Adéu, telèfon! Hola, lectura!

juny 7, 2021 | Saps què ha passat?

Heu trucat algun cop des d’una cabina telefònica? Probablement no. De fet, és possible que ni tan sols n’hàgiu vist cap! Des que tothom té telèfon mòbil, les cabines cada cop s’han anat fent servir menys. Per això va arribar un moment en què les van començar a retirar dels carrers. Ara ja no en queden gaires a les ciutats, però encara n’hi ha algunes i tenen un ús diferent i ben original… com a biblioteques!

LLEGIM…

Coneixeu la història de l’última cabina telefònica de Barcelona? D’aquelles amb sostre, parets i portes de vidre? L’última cabina de debò estava situada en un carrer del barri de Sant Genís dels Agudells (a Horta-Guinardó). I diem “estava” perquè ja no hi és… però hi tornarà gràcies als veïns i les veïnes!

Un dia, la gent del barri van pensar que aquella cabina abandonada es podria fer servir per donar servei al barri, així que van demanar permís a l’Ajuntament i a Telefònica per recuperar-la. Després van fer una votació per decidir quin nou ús tindria la cabina i va guanyar la proposta de fer-hi una petita biblioteca. O més aviat un punt d’intercanvi de llibres: qualsevol persona podrà agafar-ne lliurement un llibre i deixar-n’hi un altre.

La cabina es va retirar fa uns mesos per restaurar-la. Tan bon punt estigui arreglada, la tornaran a instal·lar al barri. Però aquest cop la posaran en una plaça, perquè tothom la vegi i pugui accedir als llibres fàcilment. És una manera original de promoure la lectura i les relacions entre els veïns i les veïnes, no us sembla?

Aquesta cabina-biblioteca serà una novetat a Barcelona, però ja fa anys que podem trobar un munt de cabines com aquesta a diferents països del món. A Alemanya, per exemple, tenen més de 2.500 punts d’intercanvi de llibres d’aquest tipus! Els han habilitat en cabines que ja no es fan servir, però també a altres llocs curiosos com soques d’arbre.

Cabines telefòniques i arbres plens de llibres per a tothom. Quina bona idea, oi?

Nota per als docents:

  • Si voleu saber més coses sobre l’última cabina telefònica de Barcelona, llegiu aquesta notícia.
  • També podeu ampliar la informació sobre els punts d’intercanvi de llibres de Berlín.

PARLEM…

Sobre el text:

  • On era l’última cabina telefònica de Barcelona? Quin aspecte tenia?
  • Qui va pensar que aquesta cabina abandonada podria tenir una segona vida? I a qui va demanar permís per fer-ho?
  • On és ara la cabina telefònica i on l’instal·laran més endavant?
  • Com funcionarà el nou punt d’intercanvi de llibres?
  • Diuen que la cabina-biblioteca promourà les relacions entre veïns i veïnes. Com creieu que ho farà?
  • Quants punts d’intercanvi de llibres tenen a Alemanya?

Sobre cabines telefòniques, punts d’intercanvi de llibres i foment de la lectura:

  • Les cabines telefòniques desapareixen perquè la gent ara fa servir el mòbil. Busqueu altres exemples d’objectes antics que han estat substituïts per d’altres més actuals.
  • Què us sembla, que hagin buscat un nou ús a les cabines telefòniques? Se us acuden altres maneres creatives d’aprofitar-les?
  • Creieu que la cabina-biblioteca és una bona idea per promoure la lectura? Per què?
  • De l’intercanvi de llibres amb gent que no coneixem també en diuen bookcrossin N’havíeu sentit a parlar? Ho heu practicat algun cop? Com traduiríeu aquesta paraula anglesa al català?
  • Penseu en altres maneres de promoure la lectura. Com animaríeu algú perquè s’interessi per la lectura? I a vosaltres, què us animaria a llegir més?
  • Quins llibres us agradaria llegir aquest estiu?

FEM…

Fem intercanvi de contes per a l’estiu? (cicle inicial)

Ara que acaba el curs, fem una festa d’intercanvi de contes a classe? Així, a l’estiu, durant les vacances podreu gaudir de la lectura d’històries divertides, emocionants, gracioses, misterioses… Com ho farem? Cadascú portarà de casa un conte que vulgui donar. Recopileu tots els contes i deixeu-los en un racó de la classe. Després, tothom podrà agafar un altre conte i endur-se’l a casa per llegir-lo aquestes vacances. El mestre o la mestra us ajudarà a organitzar la tria i el repartiment.

2 Sabíeu que llegir en veu alta és una bona manera d’acostar-se a la lectura? Els nens i nenes que participen al Certamen de Lectura en Veu Alta ho saben! Cada any, un munt d’alumnes d’escoles d’arreu de Catalunya demostren les seves habilitats lectores. Podeu veure’n alguns exemples al YouTube del Certamen. El dia 15 de juny al matí hi haurà la gran gala final. No us la perdeu!

Us proposem que trieu  un fragment del vostre llibre favorit i el llegiu en veu alta a la resta de la classe. Després, comenteu com ho heu fet i si la tria ha estat interessant o no i per què.

Convidem a llegir aquestes vacances! (cicle mitjà i superior)

Us animeu a crear un punt d’intercanvi de llibres per animar a llegir als nois i noies de la vostra edat? El podeu muntar a l’escola o en algun racó del barri o la població. Primer de tot, haureu de pensar on l’ubicareu i com serà. Després haureu de muntar-lo i aconseguir llibres per intercanviar. Finalment, haureu de pensar com donar-lo conèixer als nois i noies perquè hi participin. Aprofiteu ara que ve l’estiu i tindreu vacances per emportar-vos llibres que us agradin, d’aventures, divertits, emocionants, de misteri…!

2 Sabíeu que llegir en veu alta és una bona manera d’acostar-se a la lectura? Els nens i nenes que participen al Certamen de Lectura en Veu Alta ho saben! Cada any, un munt d’alumnes d’escoles d’arreu de Catalunya demostren les seves habilitats lectores. Podeu veure’n alguns exemples al YouTube del Certamen. El dia 15 de juny al matí hi haurà la gran gala final. No us la perdeu!

Us proposem que trieu un fragment del vostre llibre favorit i el llegiu en veu alta a la resta de la classe. Després, comenteu com ho heu fet i si la tria ha estat interessant o no i per què.

Nota per als docents:

  • El Certamen de Lectura en Veu Alta és a punt de tancar la seva XVIIa edició. Ho farà el proper dimarts 15 de juny amb una Gala que es retransmetrà en obert per YouTube. Manteniu-vos atents al perfil de Twitter del certamen: properament s’hi publicarà l’enllaç per poder seguir la Gala en directe.
  • Per a l’activitat de cicle inicial, podeu portar contes per si algun alumne no en pot portar o per tenir-ne d’altres per escollir.