Un volcà en erupció!

set. 27, 2021 | Saps què ha passat?

Segur que no és la primera vegada que sentiu a parlar de volcans que es desperten i comencen a treure foc i fum, creant un espectacle digne de veure. El que segur que no us havia passat és tenir-ne un tan a prop de casa! Aquesta proximitat ens fa analitzar la situació des d’un altre punt de vista. Us havíeu parat a pensar mai com pot afectar l’erupció d’un volcà als veïns dels voltants?

LLEGIM…

Ja feia dies que els habitants de La Palma, a les illes Canàries, notaven que alguna cosa no acabava de rutllar. Després de patir un munt de petits terratrèmols (diuen que van ser milers!), estaven preocupats. No ho sabien encara, però aquells tremolors de terra anunciaven el que passaria el diumenge 19 de setembre: el volcà Cumbre Vieja va entrar en erupció.

A l’interior del volcà s’havia generat una gran quantitat de massa formada per roques foses molt calentes. Aquesta massa, anomenada magma, pressionava tant per sortir a l’exterior que el volcà va acabar deixant-la passar. El magma expulsat pel volcà, que es diu lava, va lliscar muntanya avall formant una mena de rius a temperatures altíssimes.

No us penseu que va ser un fet insòlit. La Palma, com la resta de les Canàries, és una illa volcànica: és normal que els seus volcans s’activin de tant en tant. L’última vegada ho va fer el Teneguía, ara fa 50 anys. Però una cosa és saber que existeix aquesta possibilitat i una altra viure-ho. Imagineu com deu ser veure en directe aquest espectacle fascinant però aterrador, amb rius de foc, columnes de fum, pluja de cendra i el bram constant del volcà!

L’erupció del Cumbre Vieja ha tingut conseqüències desatroses. Els rius de lava que s’han format, anomenats colades, ho arrasen tot al seu pas. Provoquen incendis, esfondren edificis i fan malbé els camps de cultiu. Més de 6.000 persones han hagut de fugir de casa, sovint sense temps per agafar les seves pertinences. Alguns no podran tornar mai a la seva llar perquè la lava l’ha destruït. També corren perill els camps de plataners, un cultiu essencial en aquesta illa del qual viuen moltes famílies.

Ja fa més d’una setmana que el Cumbre Vieja es va despertar i l’erupció encara dura. Els experts, que vigilen el volcà nit i dia, diuen que el fenomen tant pot durar uns dies com mesos.

Nota per als mestres i les mestres

 • Si voleu ampliar la informació sobre el funcionament dels volcans, podeu projectar aquest vídeo a classe.
 • Amb aquest reportatge podreu aprofundir en les conseqüències de l’erupció del volcà per als veïns evacuats.
 • Al perfil de Twitter de l’Instituto Volcanológico de Canarias trobareu informació actualitzada sobre l’evolució del volcà, així com fotos i vídeos.
 • Al canal de YouTube de VolcanoDiscovery teniu vídeos d’erupcions de volcans.

PARLEM…

Sobre el text:

 • On està situat el Cumbre Vieja? Busqueu un mapamundi i marqueu l’illa on es troba.
 • Què vol dir, que aquest volcà ha entrat en erupció?
 • Quins fenòmens van haver-hi a la zona abans que el volcà despertés?
 • Per què no es tracta d’un fet estrany en aquesta zona?
 • Què és una colada?
 • Quines conseqüències està tenint l’erupció del Cumbre Vieja?

Sobre les conseqüències de l‘erupció i les reaccions que ha provocat:

 • Heu vist imatges del Cumbre Vieja per televisió o a Internet? Quines sensacions us transmeten? Què us sembla, que tants periodistes hagin viatjat a La Palma per informar de l’erupció del volcà minut a minut?
 • Els cossos de seguretat han obligat milers de persones a deixar casa seva immediatament. Per què creieu que han actuat així?
 • Els problemes no acabaran per als veïns quan el volcà es torni a calmar. Per què?
 • Com un sentiríeu, si visquéssiu al costat d’un volcà i us trobéssiu en aquesta situació?
 • Fins a La Palma han anat turistes que no es volien perdre l’espectacle. Què us sembla, que ells ho vegin com una atracció mentre els veïns ho estan passant malament?

FEM…

Què ens emportem? (cicle inicial)

Els veïns de La Palma que han marxat de casa per culpa del volcà han tingut poquíssim temps per agafar allò que se’n volien emportar. Què hauríeu agafat vosaltres? Imagineu que teniu mitja hora per carregar una furgoneta amb coses de casa. Tot allò que no agafeu ara, ho perdreu. Què hi carregaríeu? Penseu què pot necessitar tota la família.

a. Escriu o dibuixa la teva llista.
b. En grups petits poseu en comú aquestes llistes i feu-ne una de conjunta.
c. Presenteu la vostra llista a la resta de classe.
d. Feu un debat per crear una llista definitiva.

Plataners en perill! (cicle mitjà i superior)

1 Mireu aquest vídeo sobre les conseqüències de l’erupció del Cumbre Vieja per als camps de plataners. Entre tots, analitzeu quins problemes provoca el volcà actiu als pagesos de la zona. Penseu si a nosaltres ens pot afectar la situació amb els plataners i com.

2 El Cumbre Vieja no és l’únic volcà en erupció al món actualment. Quants creieu que n’hi deu haver? Per parelles, mireu aquest mapa interactiu i investigueu-ho. En quines zones se’n concentren més? Busqueu també els volcans actius que tenim més a prop.