El diccionari de la guerra

7 març 22 | La Notícia de la Setmana

Ja fa dues setmanes que dura la guerra a Ucraïna. Aquesta terrible realitat ha fet que apareguin a la premsa una sèrie de conceptes que no estàvem acostumats a fer servir perquè estan associats als conflictes bèl·lics. Saber què signifiquen ens ajudarà a entendre el que ha passat i el que pot passar d’ara en endavant.

Si ets tutora o tutor…

Et proposem que treballis aquest repte amb els teus alumnes:

REPTE: CONFECCIONEU UN DICCIONARI AMB CONCEPTES ASSOCIATS A LA GUERRA.

1. Investigueu i definiu aquestes paraules o conceptes propis dels conflictes armats:

2. Aprofundiu sobre els tres termes que us hagin sorprès més i escriviu-ne un comentari. Us suggerim dos casos:

  • Quin sentit té el concepte “crim de guerra”? No s’hauria de declarar il·legal la guerra per ella mateixa?
  • Totes les parts en conflicte defineixen aquestes paraules de la mateixa manera?

3. Amplieu aquest diccionari amb nous termes que trobeu a les notícies i que creieu que és convenient que estiguin ben definits.

Fixeu-vos especialment en paraules que facin referència a la fi dels conflictes bèl·lics i la restauració de la pau.

Notes per al docent:

1. En aquesta llista trobareu alguns termes relacionats estretament, com “lleis i crims de guerra” i “Convenció de Ginebra”, i d’altres que poden costar de diferenciar, com “soldat” i “milicià”. El soldat és un membre de l’exèrcit regular d’un estat i el milicià és un civil armat fora d’aquesta estructura militar. Aquesta distinció, que pot semblar menor, pot tenir conseqüències greus en alguns casos; per exemple, si un milicià cau presoner en mans de l’enemic podria no comptar amb la protecció de les lleis de guerra i la Convenció de Ginebra.

2. Un exemple de com els contendents defineixen de forma diferent una mateixa realitat el podem trobar actualment en el concepte “invasió”: els dirigents russos es neguen a fer-lo servir i descriuen la seva entrada a Ucraïna com una “operació militar especial”.

Un segon exemple és el de “corredor humanitari”, que en principi defineix una ruta fins a un lloc segur per a evacuar els civils d’una zona de guerra però que es pot desvirtuar si s’hi posen restriccions. Per exemple, s’ha denunciat que a Ucraïna els corredors humanitaris dirigeixen només cap a zones sota control de l’enemic.

3. “Treva” i “armistici”, que defineixen aturades de les hostilitats més llargues i extenses que un alto al foc, són dos conceptes que poden aparèixer en aquest tercer punt.

Teniu suggeriments, dubtes, crítiques? Com heu resolt el repte? Si voleu contactar amb l’equip de “La Notícia de la Setmana”, escriviu-nos amb el títol “Comentaris sobre La Notícia de la Setmana” a aquesta adreça: comunicacio@enciclopedia.cat