Atac de Rússia a Ucraïna

2 març 22 | La Notícia de la Setmana

El dijous 24 de febrer Vladímir Putin, el president de la Federació Russa, va anunciar una “operació militar especial” a Ucraïna. Hores més tard, l’exèrcit rus entrava a l’estat veí. A partir d’aquest moment la crisi d’Ucraïna ha pres el protagonisme absolut dels mitjans de comunicació. Però quina mena d’informació ens arriba del conflicte?

Si ets tutora o tutor…

Et proposem que treballis aquest repte amb els teus alumnes:

REPTE: ANALITZEU, PER EQUIPS, EL TRACTAMENT PERIODÍSTIC QUE FAN DIFERENTS MITJANS D’AQUESTA NOVA GUERRA A EUROPA.

1. Feu equips i trieu diferents mitjans de comunicació; repartiu-vos un mitjà per cada equip i analitzeu el tipus d’informació que publica sobre el conflicte:

Heu de tenir accés complet a les publicacions (premsa escrita, ràdio, TV, canals d’Internet, etc.), més enllà dels titulars de les notícies.

  • Quants dels articles publicats són sobretot d’informació? Aquests són els que ofereixen dades concretes i com més objectives possible sobre el que passa.
  • Quants dels articles són d’anàlisi? Aquest grup es fixa sobretot en quines són les causes dels fets i les seves possibles conseqüències.
  • Quants dels articles són d’opinió? En els d’aquest grup tenen més pes les valoracions que es fan sobre els esdeveniments i els seus actors.

2. Apliqueu aquesta mateixa anàlisi al tractament gràfic:

  • A quin tipus de tractament correspon cada una de les tres imatges?

3. Elaboreu unes conclusions a partir del treball anterior:

  • Quin tipus de tractament (informatiu, analític o d’opinió) és majoritari en el mitjà de comunicació que heu estudiat?
  • Trobeu que les notícies del vostre mitjà donen sempre una visió més favorable d’una de les parts en conflicte?

4. Poseu les vostres conclusions en comú:

  • És molt divers el tractament d’aquest conflicte, o la majoria dels mitjans l’enfoquen de la mateixa manera?
  • Heu detectat contradiccions entre les informacions, les anàlisis i les opinions de diferents mitjans?
  • Heu trobat a faltar alguna informació que considereu important?

Notes per al docent:

L’objectiu d’aquesta proposta és aprofitar el complex conflicte russo-ucraïnès perquè l’alumnat examini la informació que rep i que no sempre és neutra.

2. La imatge del mapa ofereix una informació general, no puntual, sobre la situació d’Ucraïna després de l’atac rus, i dona peu a l’anàlisi. La fotografia dels soldats en un pont de Kiev sí que dona una informació puntual (en aquest cas sobre els preparatius de la resistència en un punt de la ciutat). Per últim, el retrat alterat de Putin pentinat com si fos Hitler prescindeix de l’objectivitat informativa i és clarament un tractament d’opinió (en aquest cas dels manifestants ucraïnesos en contra del líder rus).

Teniu suggeriments, dubtes, crítiques? Com heu resolt el repte? Si voleu contactar amb l’equip de “La Notícia de la Setmana”, escriviu-nos amb el títol “Comentaris sobre La Notícia de la Setmana” a aquesta adreça: comunicacio@enciclopedia.cat