Es reobre el mausoleu d’August

9 març 21 | La Notícia de la Setmana

El passat dilluns dia 1 va reobrir a Roma el Mausoleu d’August, el sepulcre circular més gran del món, construït l’any 28 aC per encàrrec d’August, el primer emperador romà, fill adoptiu de Juli Cèsar. És notícia perquè feia molts anys que estava tancat al públic. L’estudiem una mica?

Si ets profe de socials…

Et proposem que treballis aquest repte amb l’alumnat:

REPTE: PREPAREU UNA PRESENTACIÓ MULTIMÈDIA SOBRE AQUESTA PEÇA D’ART ARQUITECTÒNIC DE L’ANTIGA ROMA

El mausoleu d’August és a tocar del riu Tíber, al centre de Roma, a només uns centenars de metres de la famosa plaça d’Espanya d’aquesta ciutat. Aquest mes de març s’ha reobert després de molts anys de reformes i tant els habitants de Roma com els turistes podran gaudir-lo.

 

1. Mireu aquest vídeo sobre el mausoleu i responeu les preguntes:

  • Què és un mausoleu?
  • Quin any es va construir el mausoleu d’August?
  • Quines dimensions té?
  • Quina característica el fa tan important?
  • Quins usos ha tingut fins ara?
Notes per al docent

El mausoleu d’August fa 45 m d’altura i 87 m de diàmetre. És el sepulcre circular més gran del món.

Al segle X el mausoleu va ser convertit en un castell, durant el Renaixement es va utilitzar com a jardí i al segle XIX, com un circ.

2. Busqueu imatges, vídeos i notícies sobre el mausoleu d’August i prepareu una petita presentació que doni a conèixer aquesta meravella arquitectònica. Si voleu, podeu aprofitar aquests que us adjuntem:

Anàlisi històrica

Anàlisi arquitectònica (en italià)

Article sobre la reobertura del mausoleu (en italià)

 

3. Podeu ampliar la vostra presentació amb un recull de la presència de l’obra d’August a Catalunya. En trobareu una llista en aquest article de la revista d’història Sàpiens.

Teniu suggeriments, dubtes, crítiques? Com heu resolt el repte? Si voleu contactar amb l’equip de “La Notícia de la Setmana”, escriviu-nos amb el títol “Comentaris sobre La Notícia de la Setmana” a aquesta adreça: comunicacio@enciclopedia.cat