Controles o et controlen?

5 febr. 19 | La Notícia de la Setmana

Gairebé cada dia trobem notícies sobre l’accés a les xarxes i l’ús d’aparells i aplicacions informàtiques. Hi ha camps d’estudi, com la psicologia i la pedagogia que alerten sobre el perill del seu ús descontrolat. Malauradament hi ha força casos detectats que s’han hagut de tractar com una patologia addictiva.

Si ets profe de valors…

Et proposem dues activitats sobre l’ús descontrolat del mòbil.

A. La primera, perquè els alumnes examinin quina és la seva situació respecte aquesta problemàtica:

 

1 Feu, en grups de quatre, un llistat de les funcions per a les quals feu servir mòbils i tauletes, com per exemple la de despertador i xatejar amb els amics.

 

2 Calculeu el temps que dediqueu cada mes a l’ús de mòbils i tauletes. Organitzeu-ho en una taula, especificant el temps dedicat a cada tipus d’ús:
3 Poseu les dades en comú, analitzeu els resultats i responeu:
  • Tots teniu més o menys el mateix tipus d’ús d’aquests aparells?
  • Quines desviacions trobeu?
4 Agrupeu tots els usos que estan relacionats amb la vostra colla d’amics.
  • Són els que us ocupen més temps? Per què penseu que és així?
  • Quins usos i aplicacions feu servir per obtenir informació de la xarxa? Compteu-ho tot: fer trucades, veure pel·lícules, escoltar música, buscar informació sobre el temps, per a estudiar, indicacions per anar d’un lloc a un altre, etc.
  • Hi ha algun tipus d’informació que eviteu? Quin? Per què?
5 Imagineu que per algun motiu heu de reduir a la meitat el vostre temps mensual dedicat a l’ús de mòbils i tauletes (la llista que heu fet en l’apartat número 1).
  • Què deixaríeu de fer amb més facilitat?
  • Quines coses són negociables?
  • A què donaríeu prioritat?
  • Amb quins criteris triaríeu?
6 Comenteu els resultats del punt anterior.

B. Aquesta segona activitat és per detectar si l’ús del mòbil dels vostres alumnes és addictiu.

Quan parlem d’addiccions parlem d’una inclinació, una obsessió, una obligació o una dependència física o psicològica excessiva. Alguns exemples d’addicció poden ser l’addicció a les drogues (drogoaddicció), als videojocs, al joc (ludopatia), al tabac (tabaquisme), a l’alcohol (alcoholisme), a l’ordinador o el mòbil (nomofòbia) entre d’altres.

1 Llegiu i comproveu si teniu addicció al mòbil responent individualment aquest test:

 

2 Revisa les teves respostes i valora si realment tens un problema.

En cas que estiguis molt segur que pateixes una addicció, et recomanem que parlis amb el teu tutor o la teva família i hi busquis suport. Ells sabran què fer.

Nota per als docents

Si com a professor o tutor detectem un alumne que necessita ajuda professional, podem orientar la família a demanar ajuda al…:

  • Metge o metgessa de família, qui valorarà derivar l’alumne/a a una unitat o programa especialitzat o a la xarxa de salut mental.
  • Centre d’atenció a les addiccions.

3 Allunya’t de les conductes de perill i intenta, amb l’ajuda dels teus companys i familiars, mantenir un estil de vida que et permeti contestar negativament a la major part de les preguntes de l’apartat 1.