Tendències per a l’any 2019?

8 gen. 19 | La Notícia de la Setmana

Ja s’han acabat les vacances nadalenques i reprenem el curs. Volem començar l’any nou recordant algunes notícies que són importants o que hem trobat interessants, i per això us en proposem una selecció que podeu treballar durant l’inici del 2019.

Si ets tutora o tutor d’un grup…

Et proposem l’anàlisi d’algunes notícies que es van produir l’any passat i donen pistes de com pot ser el 2019:

 

Fent camí cap a la igualtat de gènere
L’any 2018 ha estat un any de reivindicació feminista. Ho podem afirmar amb seguretat ja que entre altres fets hem vist néixer el moviment #metoo i altres de semblants (com el de #serActriuÉs a Catalunya), s’han fet aturades feministes o hem vist sortir al carrer milers de persones en diverses ocasions per protestar davant d’injustícies inherents al masclisme que ha imperat i domina encara en la nostra societat. Podríem enumerar una llarga llista de desgràcies succeïdes durant el 2018 i relacionades amb el masclisme, però creiem que de cara al 2019 val la pena focalitzar l’atenció en aquesta onada de moviments que ens portaran en un futur a parlar del patriarcat com d’una etapa feliçment superada.

  • Segur que al llarg de l’any heu detectat en la vostra manera de fer alguna conducta potencialment masclista. Si no és així, reflexioneu i intenteu trobar-ne algunes per posar-les en comú amb el grup classe.
  • Feu un esforç i intenteu erradicar les conductes que heu detectat. Ajudeu-vos entre totes i tots i demaneu que us avisin quan estigueu actuant en base a alguna de les conductes que heu decidit eliminar.
Imatges del més enllà
L’any 2018 l’espai ha estat notícia unes quantes vegades. Vam perdre Stephen Hawking i vam veure un descapotable viatjant per l’espai. Sembla que la premsa aeroespacial també tindrà feina aquest any ja que comencem amb una fantàstica notícia per als amants de l’astronomia. Després del seu llançament l’any 2015, la nau New Horizons ha sobrevolat el cos celeste més llunyà al qual s’ha arribat fins ara. Es tracta d’Ultima Thule, un asteroide del cinturó de Kuiper que es troba a uns 6.400 milions de quilòmetres del Sol. La missió de la New Horizons és arribar a Plutó i perdre’s per sempre més en l’espai interestel·lar. Les imatges dels cossos celestes que troba en el seu viatge ens ajudaran a entendre la formació dels planetes.

Mireu aquest vídeo sobre el projecte New Horizons i mireu de respondre aquestes preguntes:

  • Com creieu que es van formar els planetes?
  • Sabeu com es va formar la Lluna?
Nota per al docent: La formació d’una estrella provoca la concentració de materials de la nebulosa on té lloc el procés. Es van formant petits cossos que aniran atraient més i més material del seu voltant, creant el que anomenem protoplanetes. Aquests protoplanetes, que orbitaran al voltant de l’estrella, patiran infinitat de col·lisions i fusions entre ells fins a donar lloc als planetes.
Allunatge a la cara oculta de la Lluna
La matinada del 3 de desembre, la sonda xinesa Chang’e4 va aterrar a la cara de la Lluna que no veiem des de la Terra. L’esdeveniment és remarcable perquè és la primera vegada que una nau alluna en aquesta cara del satèl·lit. Un altre satèl·lit, aquest artificial, el Queqiao, orbita la Lluna i fa d’enllaç entre el Chang’e4 i la Terra. La participació d’aquest satèl·lit és obligada perquè en cas contrari la mateixa massa de la Lluna impediria la comunicació entre la sonda i la Terra.

Els objectius d’aquesta missió espacial són molt diversos, però en destaquen les observacions que es faran del desenvolupament de llavors de la planta de la patata i d’ous del cuc de seda en les condicions de baixa gravetat que hi ha a la Lluna.

  • Com és que hi ha una cara sempre “oculta” de la Lluna?
Comerç on-line
Cal sortir de casa per comprar?
Fa uns anys patíem perquè les grans superfícies comercials eren una amenaça per als petits botiguers i deixaven el comerç de barri en una situació difícil. Semblava que els grans magatzems i les grans superfícies no havien de tenir competidors fins que de sobte ens hem trobat que aquest Nadal les multituds que hi anaven a comprar ja no han estat tan nombroses. Per a molta gent, comprar a la xarxa resulta més ràpid, còmode i barat que fer-ho de forma presencial en una botiga. Us convidem a reflexionar sobre aquest fenomen.

  • Quins productes són més còmodes de comprar per internet?
  • Quins productes creieu que mai es podran vendre per internet o que mai els compraríeu a la xarxa?
  • Quina penseu que és la part negativa de poder comprar per internet?
  • Quins avantatges té comprar en una botiga?
  • Us sembla que les compres per internet poden tenir algun impacte mediambiental a tenir en compte?
Tres anys consecutius descobrint nombres primers
L’any 2016 es va descobrir un nombre primer de 22.338.618 dígits. Era el més gran conegut fins que l’any següent, el 2017, la proesa es va repetir, però aquest cop amb un nombre de 23.249.425 dígits. Poc després, a principis del 2018, es va trobar el més gran fins al moment: un nombre primer de 24.862.048 dígits.

Euclides (325 a. C.- 265 a. C.) va demostrar que existeixen infinits nombres primers, i des que s’ha descobert que aquests nombres són útils per fer transaccions per internet i per mantenir la privacitat en les telecomunicacions són moltes les persones que investiguen per conèixer-ne de nous. De fet, la fundació Fronteres Electròniques, amb seu a San Francisco (EUA), ofereix 150.000 dòlars a la persona que trobi un nombre primer de 100 milions de xifres. Seràs tu la persona que l’any 2019 s’endurà aquesta quantitat?

  • Sabent que un nombre primer és un nombre més gran que 1 divisible per ell mateix i per la unitat, digueu quin conjunt d’instruccions donaríeu a un ordinador per tal que calculi nombres primers.
  • Per què és tan difícil trobar un nombre primer amb 100 milions de xifres, si les instruccions informàtiques tampoc són gaire complicades?