Autor: Eduard Martorell, editor de tecnologia i coordinador de l’àrea de Ciències de Text – La Galera

No hi ha dubte que la LOGSE va introduir canvis molt importants en el sistema educatiu, i en la meva opinió la majoria van ser molt positius. Un dels canvis que em va entusiasmar d’entrada va ser la incorporació d’una nova àrea d’estudi a l’etapa de l’ESO: la Tecnologia. M’atrau el món del motor i em va agradar veure en la programació de la matèria que, per fi, els nois i les noies estudiants d’ESO aprendrien i gaudirien del món dels motors de combustió interna (que, tot i el molest soroll que generen, pot ser apassionant). Fins aleshores m’havia preguntat moltes vegades com és que ens permeten conduir vehicles sense saber com funcionen!

També vaig adonar-me que l’apassionant món de les noves tecnologies seria coprotagonista de la matèria. Qui pot dubtar que és bo tenir unes mínimes nocions de com funcionen aquestes tecnologies tan presents en la nostra vida diària i que per exemple han revolucionat la manera de comunicar-nos (i a quina velocitat!) amb tothom i arreu?

L’àrea de Tecnologia també ha ajudat tota una generació d’estudiants a saber una miqueta d’electricitat, d’electrònica, com està construït l’habitatge on viuen i fins i tot a utilitzar amb gràcia i profit una bona colla d’eines i materials.

Quina trista sorpresa vaig tenir quan les primeres informacions sobre la LOMCE indicaven que la matèria de Tecnologia pràcticament desapareixeria amb aquesta llei que poques persones defensen amb convenciment i coherència. Si s’acaba implantant la LOMCE, i desitjo que no sigui així, tornarem als temps en què un no només no sabia canviar la roda d’un cotxe quan es punxava, sinó que ni tan sols era capaç de canviar una bombeta fosa d’un llum de casa seva… És una pena.

Com a coordinador de Ciències de Text-La Galera defensaré l’àrea de Tecnologia com un espai d’aprenentatge necessari en una societat que progressa imparable gràcies, sobretot en l’actualitat, als indiscutibles avenços en ciència i tecnologia. L’èxit de la I Mostra-Concurs de maquetes tècniques Tecnotext, organitzada conjuntament pel nostre segell editorial i el Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya de Terrassa, on s’han exposat durant tot l’estiu els treballs presentats, és la prova clara de la nostra aposta per aquesta matèria.