dixlèxia que es nutrim

Què és?

La dislèxia és una dificultat significativa en el llenguatge escrit (lectura i escriptura), independent del quocient intel·lectual, la cultura i els factors emocionals. És a dir, és un trastorn que es presenta independentment del grau d’intel·ligència, l’escolarització o l’àmbit sociocultural al qual la persona que la pateix pertany.

Quines dificultats implica?

Les dificultats que s’acostumen a trobar associades, però, no han d’aparèixer necessàriament, i són alteracions molt diverses:

  • del llenguatge
  • de la coordinació motriu
  • del càlcul mental
  • de la concentració
  • de la planificació.

Què comporta?

Exigir el mateix nivell en l’àmbit de la lectoescriptura (com l’ortografia o la velocitat lectora, per posar-ne dos exemples) a un nen que pateix dislèxia que a un nen que no la pateix, pot comportar dificultats significatives per a assolir un bon rendiment acadèmic i de cara a la seva motivació, així com una afectació negativa en la seva autoestima i en l’estat d’ànim.

Què cal fer? Estar atents…

Per tot plegat és important la detecció precoç del trastorn per a fer un bon pronòstic i iniciar en el moment adequat una intervenció idònia que faciliti l’aprenentatge de la persona dislèxica.

Laia Gil, Psicòloga infantil de Nútrim