Adéu a la reina del rock

maig 29, 2023 | Saps què ha passat?

Fa uns dies va morir Tina Turner. Potser no la coneixíeu, però és probable que us sonin les seves cançons. La Tina va ser una de les estrelles de la música més importants arreu del món. Va omplir estadis, va vendre milions de discos, va guanyar un munt de premis i va inspirar molts artistes. I, sobretot, ens va demostrar que era una gran lluitadora.

ENS INFORMEM…

La Tina no es deia Tina. El seu nom real era Anna Mae Bullock, però se’l va canviar per Tina Turner de joveneta, quan cantava amb el seu primer grup. Amb aquest grup (on també hi havia el seu marit, Ike Turner), la Tina va tenir molt èxit. Tothom quedava fascinat per la seva veu i la seva força a l’escenari.

Però no tot era tan meravellós com semblava… Fora dels escenaris, l’Ike tractava la Tina malament. Ella va patir molt, fins que un dia va decidir deixar el seu marit i també el grup. Llavors va començar la seva carrera en solitari.

No era un repte fàcil, començar de nou tota sola. Però la Tina ho va aconseguir. De fet, va triomfar encara més! Les seves cançons es van convertir en himnes que tothom cantava. Els seus discos es venien per milions. Va omplir estadis amb els seus concerts i va compartir escenari amb grans estrelles. Fins i tot va fer cinema: actuava a les pel·lícules o cantava per a les bandes sonores.

Per molts anys que passessin, la Tina mantenia sempre la seva vitalitat contagiosa. Quan es va retirar de la música, portava més de 50 anys sobre els escenaris.

La Tina va ser una font d’inspiració per a molts artistes conegudíssims, com Beyoncé, Mick Jagger o Mariah Carey. Tan important era que fins i tot hi ha una Barbie Tina Turner!

Aquests vídeos demostren quanta força tenia la Tina en un escenari. El primer és d’una actuació en un programa de televisió l’any 1970, quan encara cantava amb l’Ike. I el segon és d’un concert que va fer a Barcelona l’any 1990:

Nota per als docents:

PARLEM…

  • Sobre el text i el vídeo:
    • Per què va deixar el seu primer grup, la Tina? Què va fer llavors?
    • Quants anys va passar damunt els escenaris?
    • Quina relació va tenir amb el món del cinema?
    • En quins artistes va influir Tina Turner?
    • Busqueu a Internet imatges de la Barbie Tina Turner. Aquesta nina va vestida com la cantant en un dels seus videoclips més coneguts. Sabríeu descobrir quin era?

     Sobre la personalitat i els valors de Tina Turner:

    • Coneixíeu Tina Turner abans que se’n parlés tant aquests dies? Sabíeu qui era? I les seves cançons, us sonaven?
    • La Tina va decidir deixar un grup que tenia molt èxit i començar pel seu compte perquè l’Ike la tractava malament. Què us sembla aquesta decisió?
    • Fixeu-vos en els dos vídeos de la Tina. Què us transmeten, les seves actuacions? Amb quins adjectius descriuríeu la cantant?
    • A la Tina, l’anomenaven la reina del rock. Per què diríeu que li van posar aquest sobrenom? Creieu que devia ser fàcil, arribar fins allà? En la vostra opinió, quins valors calen per aconseguir-ho?

FEM…

Ets la millor, Tina! (primer cicle)

Aquests dies hi ha hagut molts homenatges a Tina Turner. Això vol dir que era importantíssima i que molta gent se l’estimava. I si us sumeu a aquests homenatges? Amb ajuda del mestre o la mestra, trieu una cançó de la Tina. Us animeu a aprendre’n la tornada? O potser preferiu preparar una coreografia i ballar-la? Com us vestireu per a l’actuació? Assageu tant com calgui i, quan estigueu a punt, enregistreu l’actuació en vídeo per ensenyar-la a les famílies.

Festival Tina Turner (segon i tercer cicle)

Us proposem que organitzeu un festival a classe com a homenatge a Tina Turner. Dividiu-vos en grups. Cada grup triarà una cançó de la Tina i la representarà davant els companys. Podeu fer-ho de la manera que més un agradi: cantar en anglès o fer-ne una traducció al català, ballar una coreografia, imitar la Tina en playback, tocar la cançó amb diferents instruments… En acabar, cada grup haurà de valorar la resta d’actuacions. Guanyarà el grup que obtingui la millor puntuació.

Si feu servir llibres d’educació en valors de Text…

Aquests recursos us podrien ajudar a complementar la proposta:

  • Llibre de 1r: sessió 20 (Ho he fet!).
  • Llibre de 2n: sessió 24 (Me’n surto).
  • Llibre de 3r: sessió 16 (Amb esforç).
  • Llibre de 4t: sessió 2 (Ens en sortim).

T’ha agradat aquest recurs? No te’n perdis cap!