Estudiar des de la distància

maig 10, 2021 | Saps què ha passat?

Tenim a tocar dues jornades especials: el Dia Internacional de les Famílies (15 de maig) i el Dia Mundial d’Internet (17 de maig). Totes dues se celebren cada any. Avui en parlem perquè aquest any comparteixen un tema molt similar: la importància d’Internet i les noves tecnologies per a les famílies durant la pandèmia, especialment en l’educació.

MIREM…

Les noves tecnologies estan cada cop més presents en el nostre dia a dia, tant a casa com a l’escola. I aquests dos últims anys, a causa de la pandèmia per la Covid-19, amb molt més motiu. Durant el confinament vam comprovar com d’important era Internet per comunicar-se amb els altres en la distància, ja fossin els nostres familiars, els amics, els professors o els companys de classe. Quina sort, que teníem les videoconferències, el correu electrònic o altres recursos virtuals!

Precisament per aquest motiu, el Dia Internacional de les Famílies vol destacar aquest any el paper que juguen les noves tecnologies ajudant les famílies en l’educació dels nens i nenes. D’altra banda, el Dia Mundial d’Internet vol destacar que aquest any hem sigut capaços d’adaptar-nos a la situació excepcional provocada per la pandèmia gràcies a Internet, que ens ha permès continuar veient la família, treballar o fer classe.

L’escola també depèn cada cop més de les noves tecnologies. A través de les eines digitals, a més, les famílies poden estar més en contacte amb el professorat i poden ajudar els seus fills i filles en l’aprenentatge virtual.

Però no tothom ho té igual de fàcil per accedir a Internet i, en conseqüència, no tots els alumnes poden estudiar virtualment en les mateixes condicions. Mireu, si no, com se les han d’empescar aquests tres nens per poder assistir a classe… enmig d’un ramat de cabres!

PARLEM…

Sobre el text i els vídeos:

  • Què vol destacar aquest any el Dia Internacional de les Famílies? I què vol destacar el Dia Mundial d’Internet?
  • De quina manera creieu que poden ajudar les noves tecnologies a les famílies en l’educació dels nens i nenes?
  • On viu, la Fiammetta? Per què estudia a la muntanya entre cabres?
  • I l’Andri i en Manuel, on viuen? Ells també han d’estudiar entre cabres, per què?

Sobrel’ús de les noves tecnologies per estudiar:

  • Com vau fer servir les noves tecnologies durant el confinament? De quina manera us van ajudar a comunicar-vos amb altra gent i a estudiar?
  • Imagineu que no existissin Internet i les noves tecnologies. Com creieu que hauríeu passat el confinament? Què hauríeu fet, per distreure-us? I per comunicar-vos amb els avis o els amics? I les classes, les hauríeu pogut fer?
  • Ara que no hi ha confinament, com feu servir Internet i les noves tecnologies per estudiar? Els de casa us ajuden, en aquest sentit?
  • Compareu la situació dels tres nens del vídeo amb la que vau viure vosaltres mentre les escoles van estar tancades. Quines diferències hi trobeu?
  • No cal anar tan lluny per trobar nens i nenes amb dificultats d’accés a l’educació a través d’Internet. Se us acuden quins problemes poden tenir aquí mateix, a Catalunya?
  • Què proposaríeu per solucionar aquestes diferències entre els que poden accedir a l’educació a través d’Internet i els que no?

FEM…

Fem un bon ús de les noves tecnologies (cicle inicial)

Les noves tecnologies ens ajuden molt! Per exemple, les webcam: aquest vídeo mostra alguns avantatges de fer-ne servir una. Mireu-lo i digueu entre tots quins exemples hi apareixen. Després expliqueu quins avantatges té fer servir un mòbil, un ordinador o una tauleta.

2 Però les noves tecnologies també poden ser perilloses si no es fan servir correctament. No és bo estar massa pendent d’una pantalla! Mireu aquest vídeo i, entre tots, expliqueu quins exemples hi heu vist.

3 Després de mirar els dos vídeos i comentar-los, entre tots feu una llista de consells que creieu que cal tenir en compte per utilitzar correctament les noves tecnologies. Tot seguit, dividiu la classe en tants grups com consells hàgiu creat. Cada grup triarà un consell, l’escriurà en una cartolina i la decorarà com vulgui. Podeu penjar les cartolines als passadissos de l’escola.

Ens ciberprotegim! (cicle mitjà i superior)

Les noves tecnologies tenen molts beneficis, però també poden comportar alguns perills. Per molt que els adults de la família intentin estar a prop per vigilar, depèn de vosaltres que us protegiu quan entreu a Internet. Per a això val la pena tenir en compte els consells que trobareu en aquest vídeo.

2 Repasseu les situacions del vídeo i debateu a classe quines us poden afectar més i quines menys, en quines circumstàncies us poden afectar, què faríeu si us hi trobéssiu, etc.

Imagineu que heu de crear una campanya per conscienciar els alumnes del cicle inicial de primària perquè facin servir bé les noves tecnologies. Quins consells els donaríeu? De quina manera els ho explicaríeu: faríeu cartells, un vídeo, una obra de titelles, etc? I a les famílies d’aquests nens i nenes, com els ho explicaríeu? Dividiu-vos en grups i prepareu una proposta de campanya.

Nota per als docents: