Un dibuix per al llibre de J.K. Rowling

des. 2, 2020 | Saps què ha passat?

J.K. Rowling és una de les autores de literatura infantil i juvenil
més populars. Probablement haureu llegit els seus llibres
de Harry Potter o, si més no, n’haureu sentit a parlar.
Us imagineu que poguéssiu il·lustrar una de les seves novel·les? Doncs un grup de nens i nenes d’arreu del món ho han fet realitat;
entre ells, tres catalans!

LLEGIM…
La nova novel·la de JK Rowling és un conte fantàstic molt especial. Es diu L’ickabog i inclou un grapat de dibuixos fets per nens i nenes d’arreu del món. I com s’ho han fet, aquests petits il·lustradors, perquè els seus dibuixos sortissin al llibre? Si mireu aquest vídeo, ho descobrireu. També coneixereu els protagonistes catalans d’aquesta història:
PARLEM…
Sobre el vídeo

  • Què va passar perquè aquests nens i nenes arribessin a il·lustrar el llibre de J.K. Rowling?
  • L’Ona i la Bruna ja sabien qui era aquesta escriptora abans de participar en el concurs. Com és que la coneixien?
  • Han guanyat totes dues germanes? Com se sent la Bruna, pel fet de veure publicat el seu dibuix?
  • Quin d’aquests dibuixos va fer l’Sky: el paó, la biblioteca o l’ickabog?
  • Per què va participar en el concurs, en Dídac?
  • En Dídac no ha tingut una infància com la resta de nens. Per què?
  • De què va, el llibre que ha escrit en Dídac?

Sobre la lectura, l’art de dibuixar i l’esperit de superació

  • Heu llegit els llibres de JK Rowling? De què parlen, les seves novel·les?
  • Com us sentiríeu vosaltres, si poguéssiu il·lustrar el llibre del vostre escriptor o escriptora preferit? Quin llibre triaríeu?
  • “Quan dibuixo, estic molt alegre perquè els dibuixos també ens permeten viure aventures”, explica l’Sky. Què creieu que vol dir? Hi esteu d’acord?
  • Havíeu sentit a parlar de la leucèmia? Si no en sabeu res, podeu buscar informació entre tots a classe.
  • Al vídeo, en Dídac explica que al principi d’estar malalt s’enfadava molt. Per què? I com s’ho va fer, per no enfadar-se més? Què us sembla, aquest canvi d’actitud?
FEM…

El meu llibre preferit és… (cicle inicial)

Us animeu a fer una biblioteca recomanada amb els llibres preferits de tots els companys i les companyes del grup? En un full petit, dibuixeu la portada del llibre que més us agrada i apunteu-ne el títol i l’autor. A sota, escriviu breument de què va i per què us agrada tant.

Enganxeu les recomanacions en cartolines i pengeu-les a l’aula perquè tothom les pugui llegir.

Concurs de dibuix

Vosaltres també podeu ser il·lustradors de primera! Ara que s’acosta Nadal, us proposem un repte: busqueu un llibre de La Galera. Nosaltres us proposem Les festes de Nadal, d’Anna Canyelles i Roser Calafell, i trieu-ne un fragment, un capítol o una de les tradicions que hi surten.
Llegiu atentament el text que descriu el fragment o tradició que heu triat i il·lustreu-lo. No s’hi val, copiar-se dels dibuixos originals! Ha de ser una versió ben vostra.
Envieu els dibuixos al concurs i entrareu en el sorteig d’un llibre per a la vostra classe. Al nostre blog penjarem les millors il·lustracions rebudes.

Fem de periodistes! (cicle mitjà i superior)

1 Si poguéssiu parlar amb JK Rowling, què li preguntaríeu? I a en Dídac? En grups petits, trieu una d’aquestes dues persones i prepareu una entrevista amb les deu preguntes que li faríeu.
2 Cada grup llegirà en veu alta les preguntes que ha fet. Després, compareu entre tots els dos tipus d’entrevistes. Eren totes dues del mateix estil? O potser una era més personal que l’altra?

Concurs de dibuix

Vosaltres també podeu ser il·lustradors de primera! Ara que s’acosta Nadal, us proposem un repte: busqueu un llibre de La Galera que tracti un tema nadalenc i trieu-ne un fragment o un capítol.
Llegiu atentament el text que descriu el fragment que heu triat i il·lustreu-lo. No s’hi val, copiar-se dels dibuixos originals! Ha de ser una versió ben vostra.
Envieu els dibuixos al concurs i entrareu en el sorteig d’un llibre per a la vostra classe. Al nostre blog penjarem les millors il·lustracions rebudes.

Nota per als docents:

PARTICIPEU EN EL CONCURS DE DIBUIX!

Envieu-nos els dibuixos que facin els vostres alumnes (escanejats o en fotografia) a comunicacio@enciclopedia.cat. De cada dibuix, digueu-nos el llibre, el nom del nen o la nena, el curs i l’escola a la qual pertany. Indiqueu en l’assumpte “CONCURS DE DIBUIX”. Un jurat s’encarregarà de triar els millors dibuixos de cada cicle (inicial, mitjà i superior), que penjarem en el nostre blog.

Tots els docents participants entrareu en el sorteig d’un llibre per a la vostra classe. Els llibres que sortejarem són aquests:

Hi haurà 5 guanyadors per cada cicle. El sorteig el farem el dia 14 de desembre. La data límit per participar: 13 de desembre.

Molta sort!