Quin llibre triareu per Sant Jordi?

abr. 17, 2023 | Saps què ha passat?

Quant temps fa que no gaudim com cal de la diada de Sant Jordi? Primer ho va impedir la pandèmia, i l’any passat, quan semblava que tornava la normalitat, una tempesta insòlita va esguerrar la festa a molta gent. Quines ganes que tenim de gaudir plenament de la diada aquest diumenge! Ja sabeu quina lectura us emportareu a casa?

LLEGIM…

Per Sant Jordi, els carrers s’omplen de parades que exposen infinitat de llibres interessants. Entre tanta oferta, es fa difícil triar lectura, oi? No us atabaleu! Teniu uns dies per a rumiar-ho amb calma abans que arribi diumenge. Aquests consells us poden ajudar:

  • Busqueu llibres que parlin dels temes que més us interessen. També podeu recordar quines novel·les us han agradat i buscar-ne de semblants, que les hagi escrit el mateix autor o que siguin del mateix gènere.
  • Remeneu sense por entre els llibres de la paradeta. Però vigileu, perquè pot ser que una obra que us cridi l’atenció pel títol o la coberta no sigui tan interessant com sembla. Fixeu-vos en l’explicació de la contracoberta. I, si cal, llegiu el començament del llibre per comprovar si us agrada.
  • Podeu demanar a un amic o amiga que us recomani una bona lectura. Si coincidiu en gustos, és probable que aquell llibre també us agradi a vosaltres. Si teniu gustos diferents, potser us descobreix lectures que no sabíeu que us podien agradar.
  • Deixeu-vos guiar pels consells dels llibreters de les parades. Ells en saben un munt, de llibres que poden agradar als infants! Si els ho demaneu, us ajudaran a trobar una lectura ideal per a vosaltres.

Nota per als docents:

PARLEM…

Sobre com triar un bon llibre:

  • Quins són els gèneres i els temes que us agraden més?
  • Teniu algun autor o autora preferit? O potser sou fans d’alguna sèrie de llibres? Esteu pendents de les novetats que es publiquen d’aquest autor o d’aquesta sèrie?
  • En què us baseu per triar un llibre? Llegiu la contracoberta? O us deixeu dur per la primera impressió de la coberta sense mirar quin és l’argument?
  • Us agrada fullejar el llibre abans de triar-lo? Llegiu la primera pàgina? I el final, el llegiu?
  • Us guieu per les recomanacions dels vostres amics, a l’hora de triar un llibre? I vosaltres, acostumeu a recomanar llibres als amics?
  • Demaneu consell als llibreters i llibreteres, quan heu de triar un llibre? I a les persones encarregades de les biblioteques?

FEM…

El meu Sant Jordi (primer cicle)

Quin llibre recomanaríeu als vostres companys de classe? Per què? Penseu en  un llibre i porteu-lo a classe. El podeu agafar de casa o buscar-lo a la biblioteca. Podeu gravar un vídeo amb les recomanacions de tots els alumnes.

Preparats per a gaudir de la diada de Sant Jordi aquest diumenge? Us proposem un repte: feu una foto del vostre Sant Jordi. Pot ser de l’ambient als carrers, de les parades, del llibre que heu triat… La propera setmana, a classe, podeu comparar totes les fotos. Fins i tot podríeu fer-ne un àlbum digital o imprimir-les i exposar-les a l’aula.

Recomano el llibre… (segon i tercer cicle)

En què us baseu quan recomaneu un llibre? Com el descriviu: parleu de l’argument, del gènere, de les sensacions que us ha transmès? Teniu en compte els gustos de l’altra persona, quan feu la recomanació? Parleu-ne a classe. Una bona manera de saber si un llibre us pot agradar és llegir-ne un fragment. Si algú us el llegeix en veu alta, encara millor! Mireu com ho fan els participants del certamen de lectura en veu alta. Després, trieu vosaltres un llibre que vulgueu recomanar, busqueu-hi un fragment interessant i llegiu-lo en veu alta a la resta de companys.

Nota per als docents:

  • Al web de Veualta teniu més informació sobre aquest projecte i els certàmens que organitza.
  • En aquesta llista de Sant Jordi, La Galera proposa un seguit de lectures per als més petits. Podeu jugar amb els alumnes a triar la que més els agrada a partir de la coberta, el títol o la sinopsi.
  • Al web Edu365.cat trobareu diferents jocs interactius al voltant de la diada de Sant Jordi.

T’ha agradat aquest recurs? No te’n perdis cap!