Arriba el tió

des. 11, 2018 | Saps què ha passat?

Cap al 8 de desembre, comencen a arribar els tions a moltes llars catalanes. Arriben de moltes maneres, però un cop a casa ja sabem què toca fer: li donarem menjar, el taparem perquè no tingui fred i procurarem que estigui ben content perquè la nit de Nadal ens cagui moltes coses. També ens hem de preparar la cançó que cantarem. Ja teniu el vostre tió? Com ha arribat? Quina cançó li cantareu? Feu cagar el tió a l’escola?

MIREM…

A la recerca del tió

Adaptació de la notícia apareguda al Telenotícies migdia el 8 /12 /2018.

En algunes cases, el tió apareix com per art de màgia: n’hi ha que truquen a la porta, o que agafen directament l’ascensor. Però cada cop hi ha més nens i nenes que van a buscar tions al bosc.

És costum donar de menjar i beure al tió i que el dia de Nadal cagui torrons, cava i, avui dia, figuretes de xocolata, llaminadures o joguines. Això sí, sempre després de cantar una cançó i de picar-lo amb un bastó.

El tió, en temps dels avis, era un tros de soca sense cara ni barretina, que es tirava al foc i es cremava per Nadal i la cendra es llençava al camp.

Ara els tions solem trobar-los arreglats, amb ulls i nas. Sabeu per què? Doncs perquè antigament el tió es cremava al foc un cop havia fet la feina, però ara es disfressen molt per aconseguir que no els cremin!

Origen de la tradició de cagar el tió

Els experts diuen que el tió és un costum molt antic, que ha evolucionat molt, però que sembla que ve de les tradicions precristianes. En aquell temps, els tions servien per fer foc a la llar, al voltant de la qual fa molts segles se celebraven cultes als avantpassats i se’ls oferien aliments.

Sembla que picar el tió podria venir d’un antic ritu per despertar la natura el dia del solstici d’hivern.

Amb el cristianisme, la tradició va evolucionar i el tió es va convertir en una festa infantil del dia de Nadal.

Avui, fer cagar el tió és una tradició a Catalunya que també segueixen alguns pobles d’Aragó.

PARLEM…

Del tió

 • De quines maneres pot aparèixer el tió?
 • Com ha vingut a casa teva?
 • Què feu amb el tió quan el teniu a casa?
 • Quin dia el feu cagar?
 • Quina cançó li canteu al tió perquè cagui?
 • En temps dels avis, com eren els tions?
 • Què feien abans amb els tions un cop havien fet la seva feina?
 • Què fa el vostre tió un cop ha fet la seva feina?

Dels orígens de la tradició

 • El tío és un costum nou o antic?
 • Què vol dir que una cosa és precristiana?
 • Què feien amb els tions antigament? A qui s’oferien els aliments?
 • Què és el solstici d’hivern?
 • Per què pensaven que calia despertar la natura durant el solstici d’hivern?
 • Què va passar amb el costum quan va arribar el cristianisme?

FEM…

Us donem tres propostes diferents perquè trieu la que més us agradi.

1. Una exposició de tions!

Aconseguim fotografies dels tions que tenim a casa o els dibuixem. Amb les imatges, muntem una petita exposició i comentem la diversitat que hi ha de tions.

2. Aprenem una cançó

Parleu de la cançó que cadascú canta per fer cagar el tió. En triem una per aprendre a la classe i fer cagar el tió de l’escola. Aquí us en deixem algunes més curtes i una de ben llarga però molt popular.

Nota per als mestres:
En aquest enllaç de Viquitexts trobareu diferents variants locals de cançons per fer cagar el tió.

Podeu preguntar també per altres tradicions nadalenques per incloure la diversitat de la classe en la celebració d’aquestes festes. Demaneu als alumnes que les segueixen que les expliquin a la resta de companys.

3. Fem un tionet

Per què tothom pugui tenir un tió propi, podeu fer aquesta manualitat extreta del projecte IMAGINA de Text-La Galera, que proposa construir un tió a partir d’un rotlle de paper. Hi ha, però, moltes alternatives, amb tronquets, suro, fang… només fan falta ganes i imaginació.