Bon Nadal sostenible!

des. 13, 2022 | Saps què ha passat?

Ara que arriba Nadal tothom parla de l’esperit nadalenc, oi? Doncs nosaltres creiem que aquests dies també és important l’esperit sostenible! Us animeu a fer que aquestes festes siguin més respectuoses amb el medi ambient i més responsables amb el consum?

ENS INFORMEM…

Per Nadal se’ns gira molta feina! Hem de decorar la casa, fer la carta als Reis, preparar els àpats amb la família… I quantes coses que cal comprar, si volem tenir tot això a punt! Els llums del carrer, els aparadors de les botigues i els anuncis de la televisió conviden a consumir molt els dies previs a Nadal. Però no us deixeu enredar: si teniu en compte els consells que us donarem, aconseguireu que el vostre Nadal sigui més sostenible.

Tot ben decorat

En comptes de comprar ornaments per a la casa, els podeu fer vosaltres mateixos amb materials reciclats. Si voleu incloure elements naturals (l’avet, molsa per al pessebre, grèvol), recordeu que no els podeu agafar directament del bosc! I si decoreu l’arbre amb llums, tingueu-les enceses només quan sigui imprescindible.

Els millors regals

Si encara no heu fet la carta, no cal que hi apunteu un munt de regals: centreu-vos en aquells que us facin més il·lusió. Trieu joguines fetes amb elements respectuosos amb el medi ambient i penseu també en regals que no siguin materials. De pas, podeu demanar als Reis o al pare Noel que no gastin tant paper nou per a embolcallar els regals!

Un bon àpat

Val la pena comprar els aliments un temps abans dels dinars o sopars nadalencs, perquè els preus no seran tan alts. No us excediu amb la quantitat de menjar! Planifiqueu prèviament els àpats: compteu quants sereu a taula i calculeu quant menjar necessitareu. I no feu servir vaixella d’un sol ús, ens aquests àpats!

I després de les festes, què?

És importantíssim reciclar tots els residus que heu generat: els embolcalls dels regals, les ampolles o llaunes de beguda dels àpats… Quant a l’arbre de Nadal, si és natural, porteu-lo al punt de recollida designat perquè en puguin fer un bon ús.

Que tingueu un bon Nadal sostenible!

Nota per als docents:

  • Podeu complementar el text amb aquest vídeo que ofereix consells pràctics per a un Nadal més sostenible.
  • També us poden ser útils les recomanacions per a un Nadal sostenible d’aquest document, elaborat pel Servei de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona.
  • Si us interessa tractar el tema de la joguines sexistes, al nostre blog “El món a l’aula” teniu aquesta proposta.

PARLEM…

Sobre el text:

  • Com podem guarnir la casa amb materials reciclats? Poseu algun exemple.
  • Què hem de fer si volem ser més sostenibles amb els llums de Nadal que decoren la casa?
  • Digueu exemples de joguines fetes amb materials que respecten el medi ambient.
  • Quins embolcalls alternatius se us acudeixen, per embolicar els regals?
  • Per què cal planificar prèviament els àpats de Nadal?
  • Què vol dir, que no fem servir vaixelles d’un sol ús? I per què no ho hem de fer?

Sobre el consumisme i la sostenibilitat per Nadal:

  • De quina manera creieu que els llums del carrer, els aparadors de les botigues i els anuncis de la televisió conviden a consumir més?
  • Quins elements naturals no es poden agafar directament del bosc? Per què? Com els hem d’aconseguir, doncs?
  • Què creieu que és més important, la quantitat o la qualitat, a l’hora de rebre regals?
  • Què són els regals no materials? Expliqueu algun regal d’aquest tipus que us hagin fet algun cop i que us hagi agradat molt.
  • Els dies previs a Nadal, per què creieu que pugen els preus dels aliments que mengem típicament per aquestes dates?
  • Teniu arbre de Nadal a casa? És natural o artificial? Què en feu, després de les festes?

 

FEM…

Fem una sorpresa als Reis! (primer cicle)

Què passa amb els regals antics, quan n’arriben de nous? Què en feu, vosaltres? Mireu aquesta història de la Masha i comenteu-la entre tots a classe.

2 Fem una sorpresa al Pare Noel o als Reis d’Orient! Cada any ens porten regals; què us sembla si aquest cop els ho agraïu amb alguna cosa més que el got de llet o les galetes que els deixeu perquè agafin forces? Feu-los una manualitat amb materials reciclats i deixeu-la a la vora de la finestra o de l’arbre de Nadal, juntament amb l’avituallament, perquè se la trobin quan arribin. Segur que els farà molta il·lusió!

Un Nadal responsable (segon i tercer cicle)

Coneixeu en Banksy? Fa uns anys, aquest famós artista va fer un grafiti sobre el Nadal. Mireu aquest vídeo i comenteu entre tots què us sembla, aquesta obra.

2 Per què no podem agafar avets, molsa o grèvol directament del bosc? Aquest vídeo us ho explica clarament. I els avets de Nadal, sabeu què se’n fa, quan els deixem en un punt de recollida després de les festes? Busqueu-ne informació.

3 Us atreviu a fer una auca amb consells per a un Nadal sostenible? Aquesta auca del bon regal us pot servir d’inspiració!

Si feu servir els llibres d’Educació en valors de Text…

Teniu tres sessions sobre l’excés de consumisme que us poden ser útils per complementar aquesta proposta:

  • Al llibre de 1r trobareu la sessió 22: ‘És massa!’.
  • Al llibre de 3r teniu la sessió 26: ‘Ho necessites?’.
  • Al llibre del tercer cicle busqueu la sessió 3: ‘La trampa de l’abundància’.

T’ha agradat aquest recurs? No te’n perdis cap!