Missió DART

gen. 3, 2022 | Saps què ha passat?

Un asteroide enorme es dirigeix cap a la Terra! Per evitar que impacti contra el nostre planeta i hi causi una catàstrofe monumental, els científics de la NASA han enviat una nau que xocarà expressament amb l’asteroide per a desviar-ne la trajectòria. Sembla l’argument d’una pel·lícula de ciència ficció, oi? Doncs aquesta història té una part de realitat! Perquè la NASA ha iniciat un programa de defensa planetària que consisteix ben bé en això.

MIREM…

La NASA ha enviat a l’espai una nau molt especial. És petitíssima però podria arribar a ser la nostra millor arma de defensa antiasteroides. Aquest reportatge us ho explica tot sobre la missió DART:

Nota per als docents:

PARLEM…

Sobre el vídeo:

  • Què és un asteroide? En què es diferencia d’un meteorit?
  • Quin gran esdeveniment de la Terra associem a l’impacte d’un meteorit?
  • Quina és la missió de la DART?
  • Quan arribarà aquesta nau al seu objectiu?
  • Quants quilòmetres ha de recórrer fins a l’objectiu? D’on traurà l’energia per arribar-hi?

Sobre la relació entre les persones i l’espai:

  • Ho hauríeu dit mai, que la solució a l’amenaça dels asteroides semblaria extreta d’una pel·lícula de ciència ficció? Com se’ls devia acudir, als científics? Creieu que funcionarà?
  • I si finalment la missió DART no funciona? Què creieu que caldria fer?
  • Què us sembla, que l’ésser humà dediqui tant temps i tants diners a explorar l’espai i altres planetes?
  • Arribar a la Lluna, viure a Mart, desviar un asteroide… D’entrada semblarien somnis impossibles, però nombrosos científics s’hi impliquen i treballen dur per a fer-los realitat. Creieu que la imaginació és important en aquests projectes? Quines característiques i valors diríeu que calen per a aconseguir que aquests somnis esdevinguin realitat?

FEM…

Asteroide a la vista! (cicle inicial)

Imagineu que un asteroide enorme es dirigís realment cap a la Terra. Què creieu que passaria? Com actuaria el sistema de defensa DART? Entre tots, en veu alta, inventeu un conte de ciència ficció basat en aquest supòsit. Un cop tingueu la història, us podeu dividir en grups petits per escriure-la. També pot ser la mestra o el mestre qui escrigui la història que heu inventat entre tots.

Ara que ja teniu escrit el conte, toca il·lustrar-lo! Cada nen o nena de la classe triarà una escena concreta de la història i en farà un dibuix. A sota hi escriurà una frase que expliqui què ha dibuixat i a quin moment correspon. Si voleu, exposeu tots els dibuixos i compartiu-los amb el grup o altres grups de l’escola.

Meteorits, dinosaures i estels (cicle mitjà i superior)

Reflexioneu entre tots a classe i, si cal, investigueu per trobar resposta a aquestes preguntes:

  • De quina manera va afectar els dinosaures el meteorit que va caure fa 65 milions d’anys contra la Terra?
  • Quina relació hi ha entre els estels fugaços i els meteorits que cauen a la Terra de tant en tant?

Imagineu que un asteroide enorme es dirigís realment cap a la Terra. Què creieu que passaria? Com actuaria el sistema de defensa DART? Individualment, escriviu un conte de ciència ficció basat en aquest supòsit. Poseu-hi títol i, si voleu, alguna il·lustració i reuniu tots els contes en un volum enquadernat. Què us sembla si el deixeu a classe o a la biblioteca perquè qui vulgui pugui llegir-los?