La Lucía neteja el planeta

oct. 11, 2021 | Saps què ha passat?

Us hi heu trobat mai, d’anar a fer un tomb per la natura i veure tot de brossa a banda i banda del camí? La Lucía, sí. S’hi trobava sovint quan passejava amb el pare pels voltants del seu poble. Allò la disgustava tant que va decidir passar a l’acció: fer-hi neteja! Gràcies a les xarxes socials i a un bon grapat d’amics, la seva iniciativa s’ha fet molt coneguda.

ENS INFORMEM…

Recordeu la Greta Thunberg? Aquesta noia sueca es va fer famosa anys enrere per les seves protestes contra el canvi climàtic. Va començar a protestar tota sola, però a poc a poc s’hi van anar sumant milers i milers de joves arreu del món. Actualment, el moviment iniciat per la Greta, que s’anomena Fridays for Future, s’ha fet molt important! Les protestes del Fridays for Future es van aturar durant la pandèmia, però tot just ara han tornat als carrers.

A casa nostra podem trobar una història similar a la de la Greta. La Lucía Pàmpols, una nena de Corbins, va començar a fer neteges gairebé en solitari, però les seves accions van trobar seguidors ben aviat. D’acord que el seu projecte no s’ha fet tan gran (ep, de moment!) com el de la Greta, però a totes dues les uneix un objectiu comú: tenir cura del planeta.

Voleu descobrir la història de la Lucía? Mireu aquest vídeo:

Nota per als docents:

PARLEM…

Sobre el vídeo:

  • Per què va decidir posar en marxa aquest projecte, la Lucía?
  • El seu perfil a Instagram es diu @lulucleanplanet. Què significa aquest nom?
  • Com s’ho fa la Lucía per convocar la gent que assisteix a les recollides?
  • Quin material porten a les recollides? Com classifiquen la brossa que van trobant?
  • Un cop acabada l’acció, què fan amb tota la brossa que han recollit?
  • Quin és l’objectiu d’aquest projecte, segons la Lucía?

Sobre la Greta Thunberg i les accions en defensa del medi ambient:

  • I vosaltres, heu anat a alguna recollida de brossa? O potser heu participat en alguna altra acció en defensa del medi ambient?
  • Sabeu com va començar a protestar, la Greta Thunberg? Si cal, investigueu-ho. Què us sembla, la seva decisió? Creieu que s’esperava el rebombori que va provocar?
  • Us sembla que són útils, iniciatives com les de la Greta i la Lucía? Per què?
  • La Lucía destaca la importància de començar a fer aquestes accions des de petits. “Els nens podem canviar el món”, diu. Hi esteu d’acord?
  • La Greta es va fer famosa arreu del món amb les seves protestes. A la Lucía l’entrevisten per parlar del seu projecte… Què us sembla, que s’hagin fet conegudes per les seves accions en defensa del medi ambient? Compareu-les amb altres personatges famosos que coneixeu i digueu quina popularitat us sembla més merescuda.

FEM…

Volem fer com la Lucía (cicle inicial)

Us animeu a organitzar una recollida de brossa com fa la Lucía? Busqueu algun lloc dels voltants de l’escola on creieu que cal fer neteja. Amb ajuda del mestre o la mestra, penseu quin material necessitareu per agafar la brossa, com us dividireu la feina, què fareu després amb la brossa recollida… També podeu triar un company o una companya perquè s’encarregui de fotografiar tot el que feu.

Després de la sortida, podeu fer una crònica per explicar com va anar l’acció. Entre tots, penseu quina informació voleu incloure en la crònica: on vau anar, què vau fer, quanta brossa vau recollir… Escriviu la crònica i acompanyeu-la de les fotos que vau fer aquell dia. La podeu penjar en el blog de la classe o de l’escola perquè tothom la pugui llegir.

3 I si ajudeu la Lucía? Amb el vostre mestre o la vostra mestra, entreu al compte d’Instagram @lulucleanplanet per veure si aviat té prevista una recollida a prop de la vostra escola. Si teniu sort i us hi podeu apuntar, feu-ho! Ep, volem fotografies de com ha anat tot plegat! Gràcies!

 

Organitzem una recollida? (cicle mitjà i superior)

Us animeu a organitzar una recollida de brossa com fa la Lucía? Busqueu algun lloc dels voltants de la vostra població o barri on creieu que cal fer neteja. Haureu de planejar amb detall tots els aspectes de l’acció: quin material necessitareu, com organitzareu als participants, què fareu amb la brossa recollida… També us caldrà fer una campanya informativa per convèncer familiars, amics i altres alumnes de l’escola perquè hi participin.

Les accions de la Greta i la Lucía per tenir cura del planeta encaixen amb un dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) aprovats per l’ONU de cara al 2030. Què en sabeu, dels ODS? Busqueu-ne informació i esbrineu de quin objectiu parlem. Després, penseu altres accions que hi podrien encaixar.

3 I si ajudeu la Lucía? Amb el vostre mestre o la vostra mestra, entreu al compte d’Instagram @lulucleanplanet per veure si aviat té prevista una recollida a prop de la vostra escola. Si teniu sort i us hi podeu apuntar, feu-ho! Ep, volem fotografies de com ha anat tot plegat! Gràcies!

Nota per als docents:

  • Si feu la recollida, tant pel vostre compte com ajudant la Lucía, envieu-nos-en imatges amb una petita descripció i les publicarem al nostre instagram @texteducacio.
  • Sabíeu que hi ha una tendència que combina l’exercici a l’aire lliure amb la recollida de brossa? Es diu plogging i cada cop té més seguidors. Si en voleu parlar a classe, en aquest web trobareu informació.
  • Si necessiteu informació sobre els Objectius de Desenvolupament Sostenible, visiteu el web de l’ONU.