Unes eleccions molt especials

febr. 8, 2021 | Saps què ha passat?

El diumenge 14 de febrer hi ha eleccions al Parlament de Catalunya. De cites amb les urnes n’hi ha sovint, però aquestes són especials perquè se celebren en plena pandèmia. S’haurà d’anar a votar enmig d’unes mesures de seguretat excepcionals. Això protegirà les persones del coronavirus i també protegirà el dret a votar.
ENS INFORMEM…
Celebrar unes eleccions en plena pandèmia és tot un repte! Durant les darreres setmanes, aquesta situació excepcional ha plantejat molts dubtes i debats. Algunes persones creien que les eleccions s’havien d’endarrerir uns mesos, quan no hi hagués tant perill de contagi; d’altres pensaven que no calia esperar. Hi havia gent que deia que els malalts de Covid-19 no havien d’anar als col·legis electorals; d’altres defensaven que tothom té dret a votar… Finalment es va decidir que les eleccions es farien aquest diumenge, 14 de febrer, i que tothom (tothom que sigui major d’edat i en tingui el dret, és clar), podria anar a votar. Però aquell dia caldrà extremar les mesures de seguretat i seguir les normes que veureu en aquest vídeo:
Heu sentit què es recomana al final del vídeo? Per a més seguretat, la gent pot votar per correu uns dies abans i estalviar-se anar als col·legis electorals el diumenge. Aquesta opció es dona, cada cop que es fan eleccions, a les persones que el dia de la votació no es podran acostar als col·legis electorals. Doncs bé, aquest any s’ha batut el rècord de gent que ha decidit votar per correu. També s’han establert mesures de protecció especials per a les persones que estaran a les meses electorals. Aquestes persones són les encarregades d’apuntar qui va a votar, controlar que cada votant fiqui correctament el vot a l’urna i, al final del dia, comptar quants vots ha aconseguit cada partit polític per saber com s’hauran de repartir els escons del Parlament. Així doncs, sembla que diumenge que ve tothom podrà exercir el seu dret a votar amb la major seguretat possible. Ara falta que tothom sigui responsable i mantingui les precaucions per tenir el virus sota control.
PARLEM…
Sobre el text i el vídeo

  • Per què són tan especials, les eleccions d’aquest diumenge?
  • Quines mesures de seguretat hauran de seguir les persones que vagin a votar? Compareu-les amb les mesures que seguiu vosaltres a l’escola: s’hi assemblen?
  • I els locals on es votarà, com han de ser i quines mesures han de respectar?
  • Per què creieu que s’han establert franges recomanades per a diferents tipus de persones? Això vol dir que només podran votar a la franja que els pertoca?
  • En què consisteix el vot per correu? Qui el fa servir?
  • Quina és la feina de les persones que estan a les meses electorals?

Sobre les eleccions i el dret a votar

  • Diumenge hi ha eleccions al Parlament de Catalunya. Què és el Parlament? Què s’ha de decidir en aquestes eleccions? Si no ho sabeu, busqueu-ne informació.
  • Per què és important poder votar les persones que ens han de representar?
  • Durant les darreres setmanes hi ha hagut molts dubtes: endarrerir les eleccions o no, deixar votar els malalts de Covid-19 o no… Al final, què es va decidir? Esteu d’acord amb aquestes decisions? Expliqueu els vostres motius.
  • Cal que tothom pugui exercir el seu dret a votar. Per què és tan important, això?
  • Per què creieu que aquest any hi ha tanta gent que vol votar per correu?
FEM…

Nosaltres també votem! (cicle inicial)

Imagineu que us demanen que pinteu la classe d’un color ben bonic. Quin triaríeu? Per decidir-ho, haureu de fer una votació! Primer de tot, dividiu-vos en grups petits: cada grup proposarà un color diferent i explicarà a la resta de la classe per què la seva opció és la millor de totes.

Ara toca votar! Cada alumne triarà el color que més li agrada. No cal que sigui el mateix que ha defensat amb el seu grup. Al final de la votació haureu de fer el recompte de vots.

Ja teniu els resultats de la votació? Quin color ha aconseguit més vots? Què passa si no guanya allò que volíeu vosaltres? Reflexioneu-hi entre tots.

Eleccions a classe (cicle mitjà i superior)

Tant al text com al vídeo apareixen un seguit de paraules del camp semàntic de les eleccions. Les sabríeu identificar i definir? Podeu ampliar la llista amb altres paraules del mateix camp semàntic? Simuleu unes eleccions a classe. El primer pas serà formar els “partits” i presentar els programes electorals. Dividiu la classe en grups petits: cada grup serà un partit. Cada partit haurà de pensar i desenvolupar tres propostes per millorar la classe o l’escola. Per torns, les exposareu a la resta de la classe. Ara toca votar! Cadascú triarà un partit polític diferent del seu. Al final de la votació haureu de fer el recompte de vots per determinar qui ha guanyat. La proposta més votada, podeu intentar portar-la a terme.

Nota per als docents Per al vocabulari de la primera activitat, podeu consultar la pàgina de terminologia electoral bàsica del Termcat.