Què en saps, del coronavirus?

febr. 10, 2020 | Saps què ha passat?

Fa setmanes que tothom en parla, del coronavirus. Segur que heu sentit aquesta paraula a les notícies, a casa, a l’escola, al carrer… Sabem que aquest virus ha afectat milers de persones, sobretot a la Xina, però també en altres països. Sabem que cal anar amb compte perquè és molt contagiós. Però no tot el que expliquen sobre el coronavirus és cert, i algunes de les mentides que n’han dit poden fer molt mal.
LLEGIM…

Els falsos mites sobre el coronavirus

El coronavirus 2019-nCoV ha donat peu a molts rumors i afirmacions falses que les autoritats sanitàries volen desmentir

4/02/2020

El virus ha estat creat en algun laboratori?

No. Totes les dades recollides fins ara semblen indicar que el virus, probablement, es trobava en pangolins, i que s’ha transmès a humans.

El poden transmetre els animals domèstics?

No n’hi ha cap prova. El primer focus del virus es trobava en el mercat de marisc i animals vius de Wuhan (Xina), que va ser clausurat. Però no hi ha cap evidència que gossos o gats es puguin infectar amb el coronavirus.

És recomanable mantenir normes bàsiques d’higiene, com rentar-se les mans, si es té contacte amb mascotes. Però això és un consell vigent al marge que circulin nous virus.

Podem anomenar-lo “el coronavirus de la Xina”?

No és correcte i pot afavorir discriminació. El nom oficial és 2019-nCoV.

Que la immensa majoria de casos es donin a la Xina ha provocat pors irracionals i discriminació de ciutadans xinesos o asiàtics en general. Fins i tot s’ha creat una etiqueta i un compte de Twitter on ciutadans xinesos assenyalen: “Jo no soc un virus”.

L’ambaixador de la Xina a Espanya ha lamentat els casos de discriminació i ha afirmat que “l’enemic comú és el coronavirus, no els xinesos”.

És segur rebre cartes o paquets que provenen de la Xina?

Sí. Les anàlisis assenyalen que els coronavirus no sobreviuen gaire temps en objectes, com cartes o paquets.

Afecta només gent de certa edat?

No. És cert que les persones d’edat o que tenen determinats problemes de salut (asma, diabetis, malalties del cor) poden ser més susceptibles a contagiar-se i els efectes poden ser més greus. Però el contagi es pot donar a qualsevol edat. Per això, l’OMS recomana que tothom contempli les normes bàsiques d’higiene, com rentar-se bé les mans.

A Catalunya ens ha de preocupar?

No. Les autoritats sanitàries recorden que a Catalunya, de moment, no n’hi ha hagut cap cas. En aquesta època, cal prevenir la grip i els refredats, però, de moment, no hi ha d’haver cap preocupació especial pel coronavirus.

Adaptació (notícia sencera al 324)

Nota per als docents

  • En ser una notícia d’actualitat, tingueu en compte que segurament hi haurà informacions noves (com que el possible origen són els pangolins). Us recomanem estar al cas de les novetats quan treballeu la notícia a l’aula.
  • Perquè els nens i les nenes ho entenguin, segurament haureu de parlar dels “virus”. Per definir-los de manera assequible podeu fer servir la definició del DIDAC: “Un virus és un microbi que transmet malalties”.
  • Aquí trobareu informació del Ministerio de Sanidad amb resposta a les preguntes que moltes persones es fan sobre el tema.
  • Si voleu ampliar la informació sobre la discriminació als ciutadans xinesos, podeu consultar aquesta notícia o els hashtags #nosocunvirus i #imnotavirus a Twitter.
PARLEM…
Sobre la notícia

  • Sabeu què és un virus? Quin sembla que és l’origen del coronavirus?
  • Com són aquests animals? Podeu buscar-ne imatges.
  • Hem de tenir més precaucions amb les mascotes arran del coronavirus? Per què?
  • Per què no és correcte anomenar-lo “el coronavirus de la Xina”?
  • Qui ha iniciat a Twitter la campanya “Jo no soc un virus”? Per què creus que ho han fet?
  • A quina edat no hi ha cap risc de contagiar-se del coronavirus?
  • Per què no són perillosos, els paquets i les cartes que arriben des de la Xina?
  • I a Catalunya, ens hem de preocupar? Per què?

Sobre què hauríem de fer nosaltres

  • Quina norma bàsica d’higiene recomanen els experts per evitar el contagi del coronavirus? Se us acudeixen altres normes d’higiene que també es podrien aplicar?
  • Per què creieu que són tan importants les normes d’higiene amb les malalties o amb les mascotes?
  • Segons la notícia, molta gent té por de contagiar-se quan veuen ciutadans xinesos o asiàtics en general i, per això, els tracta malament. Què us sembla, aquesta reacció? Com us sentiríeu, si us ho fessin a vosaltres?
  • “L’enemic comú és el coronavirus, no els xinesos”, assegura l’ambaixador de la Xina. Què deu voler dir amb aquesta frase?
  • Després de llegir aquesta notícia, cal que tinguem por del coronavirus?
FEM…

Veritat o mentida?

No sempre ens podem refiar del que ens expliquen: hem d’aprendre a distingir la informació certa de la falsa. Us proposem que feu la prova a classe.

Formeu grups petits. Cada grup ha de pensar i escriure una pregunta amb tres opcions de resposta: una resposta ha de ser certa; les altres dues, falses.

Cada grup plantejarà la seva pregunta a classe i la resta de grups haurà d’endevinar quina és la resposta correcta. Guanyarà el grup que encerti més respostes.

Entre tots, comentem com ha anat l’experiment:

  • Us heu “empassat” algunes de les respostes falses? Què us ha fet pensar que eren correctes?
  • Com podem evitar que ens passi el mateix amb les notícies d’actualitat?

Respectem la diferència

A vegades, la por davant persones diferents a nosaltres o a qui no coneixem prou bé pot fer que els tractem de manera injusta. I si ens posem en la seva pell per entendre com se senten?

Si voleu treballar el tema del respecte a la diversitat, us pot ser útil la proposta “Un món divers”, inclosa al nostre llibre Educació en valors 3. Projecte Tram 2.0.