Bon estiu 2015Poques setmanes abans que tots plegats comencem les vacances, us volem fer arribar aquestes breus reflexions de final de curs. És la nostra manera de desitjar-vos a tots un molt bon estiu. Ens podeu fer arribar els vostres comentaris al respecte a comunicacio@grec.cat.

 

Reflexions de final de curs. I molt bon estiu!

Arriba un altre final de curs per tots els centres, estudiants i docents… i també per nosaltres, que en aquesta època de l’any acostumem a tancar els projectes en què hem estat treballant l’últim any per començar-ne de nous.

Aquest ha estat un altre any complicat per als que ens dediquem a elaborar i editar materials educatius per a les escoles i instituts. Ha estat el curs de l’arribada (teòrica) de la LOMCE als centres i l’any en què hem hagut de preparar els llibres per al segon any d’aplicació de la llei, que arriba a l’ESO. Ens hem trobat amb la contradicció d’una llei que es vol imposar (i que compta amb tots els pronunciaments legals per fer-ho) per una banda, i d’una comunitat educativa que la rebutja per l’altra. I al mig una Conselleria que fa mans i mànigues per no contradir la legalitat però que vol transmetre als centres que el canvi que cal fer és sobretot metodològic i d’acord amb la llei d’educació de Catalunya, la LEC.

Enguany s’ha produït un fet que no havia passat abans, o no de manera tan explícita: el Departament d’Ensenyament ha demanat a les editorials ajuda per fer arribar als centres educatius, a través dels nostres projectes i materials i també del servei d’assessorament que sovint els prestem, les eines que els havien d’ajudar a fer aquest canvi metodològic i didàctic, a partir d’uns currículums simplificats que impulsen el treball competencial i l’avaluació formativa com a eina del procés d’ensenyament i aprenentatge. Com no podia ser d’altra manera, la resposta va ser positiva i ens vam posar a treballar d’acord amb les directrius dels especialistes de la Conselleria, i també segons els criteris, la manera de fer i la sensibilitat propis de cada segell editorial, és clar.

Com gairebé tothom, arribem al final del curs cansats, però també satisfets per la feina feta. Recentement hem presentat el nostre projecte nou per a l’ESO, el projecte Atòmium, que culmina molts mesos de feina de tot l’equip editorial i d’un bon nombre de col·laboradors. I sí, n’estem contents, com n’estem de la bona acollida que té el nostre projecte per a la primària, i també de l’ús massiu que s’està fent de la nova àrea d’educadors, l’espai del nostre web pensat per donar servei als usuaris de Text-La Galera.

No hi ha cap dubte que els canvis s’han de produir, que és bo que sigui així, perquè l’evolució de la societat i per tant de l’educació és imprescindible per progressar i aconseguir l’èxit escolar, que és l’objectiu últim de tots els que formem part de la comunitat educativa. També és el nostre, i contribuir d’aquesta manera a construir un país nou que sigui millor i que sigui de tots.

Per això un any més renovem el nostre compromís amb l’escola catalana i expressem el nostre desig de continuar treballant pel present i pel futur de l’educació i del país. Us animem a fer el mateix… després de fer unes bones i ben merescudes vacances!

Esperem retrobar-nos amb tots vosaltres en aquest camí.

Molt bon estiu!

Xavier Carrasco
Director editorial de Text-La Galera
http://www.text-lagalera.cat/