Dia Internacional de la Pau

El dia 21 de setembre va ser el dia Internacional de la Pau. Entenem la Pau com l’absència de guerres i lluites. L’origen de tota guerra o lluita està en un conflicte, per això també en diem conflictes bèl·lics.

És natural que en el nostre dia a dia apareguin diversos tipus de conflicte. Els conflictes són desacords entre persones i cal saber gestionar-los i percebre’ls com una oportunitat de canvi en lloc d’experiències exclusivament negatives.

Si el conflicte és una cosa tan natural i una font de canvi, però que sovint no es gestiona bé i deriva en un problema greu, creieu que mai podrem aconseguir una pau universal? Parlem-ne!

Et proposem que treballeu el concepte de pau:

1. Llegiu aquesta notícia que parla dels conflictes bèl·lics que hi havia al món l’any passat (molts dels quals encara perduren).

  • Coneixíeu algun d’aquests conflictes? N’hi ha més o menys dels que esperàveu?
  • En vista de la situació, us sembla possible assolir una pau universal a curt termini? Per què?
  • En quins continents es concentren la majoria dels conflictes bèl·lics? Quines causes poden justificar aquesta distribució de conflictes?

2. Coneixeu aquestes dues dones? Llegiu i contesteu:

Aung San Suu Kyi és la líder de fet del Govern civil de Birmània, guanyadora del premi Nobel de la Pau de l’any 1991. Va representar la lluita pels drets humans a Myanmar durante 27 anys. Avui ocupa el càrrec de consellera d’Estat, un equivalent a cap de Govern ja que la força continua en mans dels militars que van controlar el país durant mig segle.

Malala Yousafzai (Pakistan, 1997) va rebre el Premi Nobel de la Pau 2014. Amb ella va ser guardonat també Kailash Satyarthi, activista indi pels drets dels infants. El comitè del Nobel els va distingir per la seva lluita en favor del dret a l’educació dels nens i les nenes.

Malala Yousafzai ha criticat durament Aung San Suu Kyi per no controlar amb prou contundència el conflicte que hi ha entre birmans i la comunitat rohingya, que està sent desplaçada d’aquest país fins a Bangla Desh.

  • No et sembla curiós que hi hagi un enfrontament entre dues premis Nobel de la Pau?
  • Quina de les dues diríeu que actua d’una manera més pacífica? Argumenteu bé la resposta.

3. Prepareu en grups biografies curtes sobre aquestes persones que van actuar pacíficament per solucionar grans conflictes. Després, compartiu les informacions:

  1. Mahatma Gandhi (lluita per la independència de l’Índia).
  2. Martin Luther King (lluita per la igualtat entre blancs i negres).
  3. Nelson Mandela (lluita per abolir l’apartheid a Sudàfrica).
  4. Rigoberta Menchú (lluita pels drets humans, i en especial els dels pobles indígenes).
  • Quina de les quatre personalitats us atrau més? Per què? Penseu en el que varen defensar i com ho van fer abans de respondre.

4. Comenceu a treballar per la pau superant obstacles petits o quotidians. Imagineu aquestes dues situacions a classe i penseu almenys cinc propostes per donar resposta al conflicte que genera cada una:

 A: Avui us han volgut fer un regal i us han portat esmorzar: un croissant per cadascú. Tothom en vol menjar, però no n’hi ha un per a cada persona, n’hi ha un de menys. Què podeu fer?

Les propostes per solucionar el conflicte que genera que falti un croissant perquè tothom en pugui menjar un poden ser molt diverses:

  • Preparar un concurs i que es quedi sense croissant qui quedi últim.
  • Repartir-los segons la llei del més fort.

B: Un company o companya de classe ha criticat públicament i ha rigut de la manera de vestir d’un altre company. L’ha ridiculitzat davant de tots.

Classifiqueu les propostes en pacífiques i no pacífiques. Atenció!: que no hi hagi violència física no vol dir que la proposta sigui pacífica.


5. Escolteu i comenteu aquesta cançó de Raimon: De vegades la pau

Penseu dues idees més que es podrien afegir a la cançó: “De vegades la pau… no és més que….”; “De vegades la pau…”.


NOTA PEL PROFESSOR: Aquí teniu alguns webs de les organitzacions que més treballen per la pau a Catalunya i de Xarxanet, on trobareu tot tipus de recursos (jocs, cançons, pel·lícules, reportatges, etc.) per treballar la pau:

Fundació per la pau. Hi trobareu diversos recursos educatius.

Justícia i pau.

Xarxanet