La Vella Quaresma i el nombre 7

El rei Carnestoltes és el gran protagonista de les festes de carnaval. És un personatge ben conegut per tothom. En canvi, no ho és tant la coprotagonista de les festes, o més ben dit, la protagonista dels dies que vénen després: la Quaresma.

filet
Qui és, la Vella Quaresma?

Ras i curt: és l’enemiga del Carnestoltes. Aquesta dona que té set cames (tantes com setmanes dura la quaresma, el tradicional període de penitència dels cristians) i mai menja carn representa tot el contrari dels principis del Carnestoltes. Avui us proposem diferents activitats per treballar amb el nombre 7, el nombre de cames de la Vella Quaresma.

Si ets profe de mates...Et proposem una activitat per conèixer què són els nombres feliços i veure si el 7 ho és.

1. Descobriu què és un “nombre feliç”.

Per exemple, 19 és feliç, perquè la seqüència associada és:
12 + 92 = 82
82 + 22 = 68
62 + 82 = 100
12 + 02 + 02 = 1.

Si un nombre és feliç, llavors tots els membres de la seva seqüència són feliços (en la seqüència anterior: 82, 68, 100…); si un nombre és infeliç, tots els membres de la seqüència són infeliços.

2. Feu el procés necessari amb el nombre 7 (segons el que heu descobert) per comprovar si és un nombre feliç.

  • Quins altres nombres de la seva seqüència són feliços?

NOTA PER AL PROFESSORAT
Un nombre feliç és aquell que quan s’eleven al quadrat els seus dígits i se sumen, repetint el procés diverses vegades, s’acaba obtenint com a resultat el nombre 1.
ab → a2 + b2 = cd → c2 + d2 = …………… = 1
Un nombre feliç és definit pel següent procés: Es comença per qualsevol nombre enter positiu, se substitueix el nombre per la suma dels quadrats dels seus dígits i es repeteix el procés fins a obtenir un nombre d’una xifra. Els nombres que al final del procés acaben en 1 són anomenats nombres feliços, mentre que els que no acaben en 1 són nombres infeliços.
Formalment, s’explica d’aquesta manera:
Donat un nombre n = n0, es defineix una seqüència n1 , n2, …, on ni + 1 és la suma dels quadrats dels dígits de ni. n és feliç si i només si existeix i tal que ni = 1.


Si ets profe de plástica...
Et proposem una activitat sobre el cinema i una altra sobre els colors (set?) de l’arc de Sant Martí.

rainbow

1. Llegiu per quin motiu es diu que el cinema és el setè art. Després, comenteu quin “ordre d’art” hauria d’ocupar la fotografia:

Fins que no es va arribar al segle XX, l’art –activitat realitzada amb finalitats estètiques i comunicatives i amb voluntat d’expressar una visió determinada del món- es classificava en sis disciplines diferents: l’arquitectura, l’escultura, la pintura, la música, la dansa i la poesia. L’escriptor i poeta Ricciotto Canudo, considerat el primer gran crític de cinema, va argumentar que el cinema és “art plàstic en moviment” i, per tant, mereixia formar part de la llista de disciplines artístiques. L’any 1911 ho va publicar en el manifest “El naixement del setè art”.

2. Esbrineu quants colors té realment l’arc de Sant Martí. Llegiu i responeu les preguntes:

L’arc de Sant Martí es dibuixa en el cel quan surt el sol poc després de ploure. Moltes mitologies el descriuen com un pont entre la terra i el cel o com un senyal diví. Per tradició, es parla dels seus set colors (vermell, taronja, groc, verd, blau, indi i violat), però, és cert que només conté aquests colors?

  • Com es forma l’arc de Sant Martí? Què hi tenen a veure la pluja i el sol? Quina relació té aquest fenomen amb la descomposició de la llum blanca?
  • Què és l’espectre visible? Quants colors el formen?
  • Segons les respostes anteriors, quants colors creieu que formen realment l’arc de Sant Martí?
  • Quants colors diferents coneixeu? N’hi ha més dels que us penseu! Podeu veure’n uns quants a la pàgina web de la wikipèdia , i si navegueu per la pàgina de cada un encara en trobareu més.

Si ets profe de naturals...Et proposem una activitat relacionada amb les marietes.

ladybug

1. Esbrineu quantes taques té la marieta de l’espècie Coccinella septempunctata.

  • Què deu voler dir “septempunctata”?

2. Busqueu imatges de marietes que tinguin diferent nombre de taques.


NOTA PER AL PROFESSORAT
Les marietes són insectes de l’ordre dels coleòpters (que anomenem col·loquialment escarabats). Hi ha més de 4.500 espècies de marietes a tot el món, i no totes tenen el mateix nombre de taques als èlitres vermells (i tampoc totes són vermelles). Aquí a Catalunya l’espècie que domina és la Coccinella septempunctata.


Si ets profe de socials...
Et proposem una activitat relacionada amb els set dies que té la setmana.

1. Esbrineu per què una setmana té set dies.

Aquest text us ajudarà:

Les setmanes són cicles d’un nombre de dies. N’hi ha de quatre dies, com la dels igbo de Nigèria, i de fins a tretze, com la del calendari asteca. La setmana que utilitzem nosaltres, de set dies, prové, molt possiblement, de les civilitzacions babilòniques.

  • Què passa amb dissabte i diumenge? Corresponen als dies de Saturn i del Sol?

NOTA PER AL PROFESSORAT
El període de set dies va en relació amb dos aspectes astronòmics: 7 és la quarta part del cicle lunar; i 7 és el nombre de cossos celests visibles a ull nu, sense comptar les estrelles (d’aquestes en podem veure milers!): el Sol, la Lluna, Mercuri, Venus, Mart, Júpiter i Saturn. Fixeu-vos que dilluns és el dia de la Lluna, dimarts, el de Mart, dimecres, el de Mercuri, dijous, el de Júpiter i divendres el de Venus.
Actualment, dissabte (que podria semblar que correspon al dia de Saturn) pren el nom de la festa hebrea del sàbat, i el diumenge, de l’expressió llatina ‘dies dominicus’ (‘dia del Senyor’).

Si ets profe de musica.jpgEt proposem una activitat per entendre per què fem música a partir de 7 notes musicals.

1. Busqueu aquest cant en llatí a internet i esbrineu quina relació té amb les notes musicals (Fixeu-vos en l’inici de cada vers):

Ut queant laxis
Resonare fibris
Mira gestorum
Famuli tuorum
Solve polluti
Labii reatum
Sancte Ioannes

2. Investigueu quina era la nota Ut i per què li van canviar el nom.

3. Descobriu si amb les 7 notes musicals i les seves alteracions podem representar qualsevol so o música imaginable.


Save

Save