L’huracà “Matthew” i l’aiguat del Maresme

Aquests últims dies han estat notícia alguns fenòmens meteorològics de gran intensitat: a Catalunya han destacat les intenses pluges a la zona del Maresme, i al Carib i sud-est dels Estats Units l’huracà Matthew ha tingut un gran impacte, i ha ocasionat més de 900 morts a Haití.

filet

Per què són perillosos, els fenòmens meteorològics extrems?

Els vents de més de 120 km/h sostinguts ja són huracanats. En el cas del Matthew, la velocitat dels vents ha arribat fins als 240 km/h. A aquesta velocitat, el vent arrossega tot el que troba si no està molt ben fixat a terra. La caiguda d’arbres, teulades i altres objectes són el que causa la gran majoria de les morts. Al Maresme, les pluges torrencials de fins a 210 l/m2 en 4 hores, amb un pic rècord de 80 l/m2 en només 30 minuts, van omplir rieres, camins, carreteres i vies de tren.

 Si ets profe de mates o naturals


Et proposem que aprengueu a interpretar els mapes meteorològics que permeten identificar i seguir el trajecte dels huracans.

1 Obriu el web de Passageweather, un lloc web sobre meteorologia molt rigorós i fiable:

2 Seleccioneu un dels rectangles que veureu dibuixats a la pantalla que mostra el mapamundi inicial. Fixeu-vos, per exemple, en la que emmarca el Carib (aquesta imatge és del 7 d’octubre):

matthew2

  • Què hi veieu?
  • Què són les dues taques de color lila?
  • Què indica la barra de colors que hi ha a sota?
  • Què són els símbols en forma de ratlletes?

3 Feu un clic a la pastilla Animate que hi ha a sota del plànol.

  • Què hi passa?
  • I si cliqueu la pastilla Next?
  • I la Previous?

matthew3

4 Comenteu a classe si trobeu que aquest lloc web pot ser útil per programar un viatge per mar.

En l’àmbit de les ciències experimentals cada vegada és més freqüent treballar i fer prediccions amb simuladors informàtics de fonament matemàtic. Les prediccions meteorològiques, per exemple, ens tenen acostumats als mapes de previsió. Podeu trobar més informació sobre simulacions i prediccions en un dels apartats de la unitat 14 del llibre de Matemàtiques de 2n d’ESO de la col·lecció Atòmium.


Si ets profe de naturals o socials

 

Et proposem que demanis als teus alumnes que estudïin si demà i demà passat seran dies bons per fer la travessa en veler des de Vilanova i la Geltrú fins a Fornells (Menorca).

1 Trieu la zona de la Mediterrània de Passageweather.

2 Animeu la zona i expliqueu quin temps hi farà demà. Fixeu-vos bé en els símbols que representen la força i la direcció del vent.

  • Demà serà segur, doncs, començar aquesta travessa?

3 Compareu la vostra predicció amb la que trobareu, per al port de sortida, a la secció “Predicció per a mar obert” de la web de Meteocat.


Si ets profe de llengües

 

Et proposem que treballeu sobre el nom dels huracans i els noms tradicionals dels diferents vents.

1 Heu pensat mai qui posa el nom als huracans?

  • Formuleu alguna hipòtesi per respondre a la pregunta. Intenteu, en primer lloc, recordar el nom de diferents huracans per reflexionar sobre si són noms de persona, si són masculins o femenins, si són objectes, de quina llengua són, etc.
  • Comenteu a classe les conclusions: algú ha encertat com es posen els noms? Què opineu del sistema? Seríeu capaços de posar nom a un huracà “català”? Quin?

2 Recordeu el nom dels vents? Dibuixeu la “rosa dels vents”.

3 Contesteu:

  • Què determina que un vent es digui d’una manera o altra (intensitat, direcció, velocitat, origen…)?
  • Heu trobat algun vent que bufant des de la mateixa direcció rebi noms diferents? Per què no tenen el mateix nom?
  • Què és un nus, si parlem de vents?
    Podeu “jugar” una mica a fer canvis d’unitats.

I si voleu saber-ne més…