La mort del rei Carnestoltes, rei dels poca-soltes! Últims dies de Carnaval

Quan se celebra el Carnaval, el gran protagonista és el rei Carnestoltes, que dóna permís a tothom per a disfressar-se amb tant atreviment com es vulgui. Participar i presidir rues, desfilades, balls, festes i altres esdeveniments on la disbauxa està permesa és l’activitat preferida d’aquest personatge de ficció.

filet

Quan acaba el carnaval?

El carnaval acaba amb la mort del rei Carnestoltes, castigat pels seus atreviments. I amb la seva mort arriba la fi de la festa. Tot seguit comença la Quaresma, el període de quaranta dies abans de Pasqua.

Si ets profe de mates,,,

Et proposem una activitat per a construir un taumàtrop, un joc més per divertir-nos aquests últims dies de carnaval.

1 Busqueu informació sobre què és un taumàtrop i els principis del seu funcionament. Mireu aquest vídeo

thaumatropes2 Ara que ja sabeu què és, construïu-ne un:

  • Trieu dues imatges que vulgueu compondre, com per exemple la vostra fotografia i un nas de pallasso.
  • Retalleu un cartró amb la forma d’un polígon regular. Procureu que es pugui inscriure en un cercle d’uns 20 cm de diàmetre.
  • Dibuixeu cada una de les dues images en una cara diferent del vostre polígon de cartró.
  • Trieu els punts on fixareu els cordills per a fer girar el traumàtrop. En els extrems de quines línies del polígon ho heu de fer perquè giri bé? Hi ha més d’una opció?
  • Fixeu els cordills en els punts que heu triat, enrotlleu-los i comproveu si funciona bé aquest invent.

3 Analitzeu els fonaments matemàtics dels passos que heu seguit.

  • Què vol dir inscriure un polígon en un cercle? Tot polígon s’hi pot inscriure?
  • Calculeu l’angle que formen les línies que uneixen dos vèrtexs consecutius del polígon amb el centre del cercle. Quant han de sumar tots aquests angles?
  • Si volem que el polígon giri d’una manera equilibrada, sobre quines línies del polígon s’han de trobar els extrems de fixació?
  • Si el polígon té un nombre parell de costats, quantes d’aquestes línies hi ha? I si el nombre de costats és senar?

I en els nostres llibres de text…
En el llibre Matemàtiques 3 ESO, de la col·lecció Atòmium, en les unitats 8 i 9 hi trobaràs l’explicació sobre línies i plans, i moviments a l’espai, respectivament, que t’ajudaran a resoldre aquesta activitat.

 Si ets profe de llengua catalana o castellana...

Quins són els dos personatges més representatius del Carnaval? És clar! El Rei Carnestoltes i la Vella Quaresma. Et proposem que treballeu aquests dos personatges.

1 Investigueu qui és i què fa cada un dels dos. Us proporcionem algunes dades bàsiques extretes de la wikipèdia sobre el Rei Carnestoltes  i La Vella Quaresma.

2 Busqueu imatges d’aquests dos personatges i guardeu-les.

carnestoltes4

3 Escolliu una de les imatges i feu-ne la descripció. Reviseu tots els aspectes del vostre escrit: correcció, ordre, coherència, lèxic, etc.

4 Passeu a l’ordinador la descripció acompanyada de la fotografia i imprimiu la pàgina. Si hi voleu afegir algun refrany o dita, us proposem consultar aquest blog on en teniu un munt!

Compartiu els treballs al blog de classe, en el mural, a la revista del centre… O bé, relligueu-les i feu el vostre llibre “Galeria de personatges: Carnestoltes 2016”.

5 Ara que els coneixeu bé, podeu construir un taumàtrop amb un dels personatges.

Només cal que imprimiu la fotografia que heu escollit i, per l’altra cara del polígon dibuixeu l’escenari, o bé el mateix personatge en una altra posició. Seguiu els passos que us hem donat en l’activitat de matemàtiques.


I en els nostres llibres de text…
 En el llibre Llengua catalana i literatura 1 ESO, de la col·lecció Atòmium, en la unitat 4 trobareu totes les indicacions, pautes i models per treballar la descripció de personatges. El mateix en la unitat 5 del llibre Lengua castellana y literatura ESO1, si voleu fer el treball en castellà.