Competències bàsiques

 

 

 

competències bàsiques

Doncs sí, ja tenim currículums: fa uns dies es van lliurar als representants de les editorials els esborranys de currículums de l’ESO i ens alegra confirmar que el Departament d’Ensenyament es manté fidel a la línia competencial desplegada en els documents que ha anat publicant.

Els “nous currículums” s’articulen al voltant de l’adquisició de les competències bàsiques i l’organització curricular s’agrupa en contextos d’aprenentatge comuns.

El Departament ha optat per simplificar les tipologies de les matèries en comunes i específiques (optatives) i Tecnologia i les matèries artístiques són matèries comunes. Bé!

A més, s’ofereix Cultura i valors ètics, l’alternativa a la religió. El Departament fa també una proposta horària provisional que preveu un augment les hores de matemàtiques i primera llengua estrangera.

No cal dir que, com a equip pedagògic, ens n’alegrem molt. A Text-La Galera estem treballant en el nostre nou projecte de secundària i la proposta competencial i l’aposta pels diferents suports (paper i digital) són dues línies que hem iniciat i no volíem abandonar.

El repte no és fàcil: no estem acostumats a treballar per competències; hi ha un desconeixement força generalitzat a nivell teòric i, sobretot, pragmàtic. Per això, volem que conegueu la nostra visió i interpretació.

En articles successius, revisarem el desplegament de competències de cada àmbit i us proposarem exemples de concreció de les propostes.

Estem convençuts que els consells i suggeriments poden ser una ajuda en la feina del dia a dia, en la programació, treball i avaluació de les competències dels vostres alumnes. Us proposarem metodologies molt pràctiques d’investigació i aplicació a situacions reals. Proposarem que els alumnes siguin subjectes actius del seus aprenentatges i no solament receptors passius dels continguts.

Ens sentim optimistes i amb moltes ganes d’agafar velocitat de creuer.

Us emplacem a llegir el proper post: competències bàsiques de l’àmbit lingüístic.

Anna Canals

Coordinadora pedagògica de Text-La Galera