A totes i a tots ens agrada saber quin temps farà demà, demà passat i, si pot ser, el cap de setmana que s’acosta. Doncs bé, avui us proposem que construïu el vostre baròmetre per a poder saber quin temps farà sense haver d’escoltar les “dones i els homes del temps”, els meteoròlegs…

Baròmetre

Per a construir un baròmetre senzill, només necessiteu aquest material i seguir cinc passos:

Material: Un got, un globus al qual hem tallat la “boca”, una goma elàstica, una palleta per a refrescs, cinta adhesiva, un escaire dels que es fan servir per a aguantar llibres.

Passos que cal seguir:

1. Tapa el got amb el globus de manera que quedi una superfície de goma tibant i plana.

2. Aguanta el globus a les parets del got amb la goma elàstica.

3. Enganxa un extrem de la palleta a la superfície de goma del got.

4. Enganxa una cartolina a la superfície de l’escaire que no reposa a terra.

5. Fes un senyal a la cartolina, cada dia, del nivell que marca l’extrem lliure de la palleta.

Ja teniu el baròmetre a punt. Ara us expliquem com funciona: Si la superfície de goma del globus tanca hermèticament el got (és molt important que no hi entri ni surti aire), la pressió de l’interior del globus serà constant, és a dir, sempre la mateixa. En canvi, la pressió atmosfèrica anirà variant cada dia (poc o molt, gairebé cada dia). Si s’acosta una depressió, la pressió disminuirà i la superfície de goma es farà una mica convexa, pujarà –la pressió atmosfèrica és inferior a la pressió interna del got, i aquesta pressió interna prem cap a dalt la superfície elàstica de goma–, farà pujar l’extrem de la palleta que hi està enganxat i l’altre extrem, lògicament, baixarà una mica.

Si, contràriament, s’acosten altes pressions, un anticicló, aleshores la superfície de goma del nostre baròmetre es farà més còncava, baixarà –la pressió atmosfèrica és superior a la pressió interna del got i prem cap a baix la superfície de goma–, fent baixar l’extrem de la palleta i, és clar, fent-ne pujar l’altre extrem, que ara marcarà un nivell superior al que marcava el dia anterior. Amb el moviment de la superfície de goma i, per tant, de la palleta, podrem saber si s’acosta bon temps (quan puja l’extrem lliure de la palleta) o mal temps (quan baixa).

Ja teniu l’aparell que necessiteu per a predir el temps! Us assegurem que funciona!,  és física de la bona. Divertiu-vos!

Eduard Martorell