Per Setmana Santa… ous de Pasqua!

6 març 2023 | Ara ve...

Ara ve… Setmana Santa. Aviat l’escola tancarà uns dies per les vacances de Setmana Santa i no ens veurem. Però què celebrem? Us proposem diferents manualitats per fer ous de Pasqua.

Parlem: Què celebrem per Setmana Santa?

  • Feu una rotllana i demaneu si saben què és la Setmana Santa. Podeu encetar el diàleg amb preguntes com aquestes: N’heu sentit a parlar mai? Sabeu que estarem uns dies sense venir a l’escola? Que ho celebreu, vosaltres, amb els de casa?
  • Expliqueu que la Setmana Santa comença quan s’acaba la Quaresma i que alguns dies se celebren especialment, com el Diumenge de Rams, o Dilluns de Pasqua. Us sona algun d’aquests noms?
  • Mostreu aquestes imatges i jugueu a endevinar quina tradició representa cada una i en què consisteix. També els podeu animar a participar en alguna d’aquestes activitats amb la família i compartir l’experiència a la tornada de les vacances.

Aprenem amb els ous de Pasqua

  • La Pasqua és una festivitat religiosa i també representa l’arribada de la primavera. El símbol més típic d’aquesta és l’ou de Pasqua. Als països de l’Est d’Europa i anglosaxons, se solen amagar ous pintats pel jardí o a dins de casa i els nens i nenes els han de buscar. Aquí a Catalunya els ous de xocolata es fan servir per decorar la mona. Pregunteu quants nens i nenes reben mona, qui els la regala, què saben d’aquesta tradició, com són les mones…
  • Us proposem algunes activitats per fer amb ous de Pasqua:
  1. Imprimiu aquests ous i que els alumnes els pintin. Per tal que durin més els podeu plastificar o imprimir amb cartolina.
  2. Una altra activitat fent servir els ous és fer encaixos de dues peces. Imprimiu aquests ous decorats i retalleu-los per la meitat. Els nens i nenes hauran de buscar i ajuntar les meitats. Amb els més grans, podeu fer-hi talls irregulars (en diagonal, ziga-zaga, vertical…).
  3. I més: Si us animeu, podeu demanar que cada nen i nena porti un ou dur de casa. Un cop a l’escola, el podeu subjectar dins d’una ouera i els podeu pintar amb pintura acrílica utilitzant pinzells.
  4. Finalment, us proposem una altra manualitat per fer amb ous. Per aquesta necessitareu imprimir aquesta plantilla i una agulla d’estendre la roba. Retalleu els dibuixos i enganxeu la closca de l’ou a cada part de la pinça (poseu-la de costat, en horitzontal), amb el pollet a la part posterior de la closca inferior. D’aquesta manera quan la pinça estigui tancada només es veurà l’ou però quan s’obri… Sorpresa! Apareixerà el pollet.

SI TENS EL PROJECTE IMAGINA!

  • Podeu fer servir els ous com a plantilla i treballar el grafisme amb la pissarra màgica: els podeu decorar amb sanefes, resseguir les línies, el perfil, etc.
  • També podeu treballar el vocabulari amb l’Atrapalletres confegint les paraules relacionades amb el tema de la proposta: OUS, MONA, PASQUA, SETMANA SANTA, etc.