Flocs de neu

23 gen. 2023 | Ara ve...

Ara ve l’hivern. L’hivern és l’estació de l’any que va del mes de desembre al mes de març i també és la més freda de totes. Normalment plou més i en alguns llocs fins i tot hi neva. I quan neva… cauen flocs de neu! Què és un floc de neu? Sabíeu que cada un és diferent?

Parlem de la pluja i la neu

  • Mostreu aquestes fotografies i demaneu als nens i nenes què senten quan veuen aquestes imatges. Potser fred? Tristesa? Alegria? Calma?
  • Podeu preguntar sobre les experiències que tenen amb la neu, per exemple: Heu vist nevar alguna vegada? Heu tocat mai neu? Heu fet alguna vegada boles de neu? I un ninot? Teniu paraigües i botes d’aigua per saltar als bassals quan plou? I roba d’abric, botes folrades, guants, etc. per quan aneu a la neu? Quins esports es practiquen a la neu? Podeu aprofitar perquè expliquin alguna anècdota o experiència viscuda durant un dia de pluja o de neu. Si hi ha nens i nenes que no han vist mai nevar, podeu passar algun d’aquests vídeos:
  1. Vent i neu a Catalunya (2023)
  2. Nevades a Catalunya (2015)

Com són els flocs de neu?

  • Continueu parlant de les nevades. Què es veu quan neva? Sabeu què és un floc de neu? D’on creieu que ve? I de què està fet? 
  • Els flocs de neu són cristalls de gel que es formen en els núvols quan fa molt fred. Es formen quan es congela una gota d’aigua. Si les temperatures baixen molt pot nevar i sinó, plou. Normalment els flocs de neu solen tenir un centímetre de diàmetre, podeu agafar un metre i mostrar-ne la mida i buscar objectes que tingueu a l’aula que facin 1cm aproximadament. Anoteu a la pissarra quins objectes han sortit. A vegades, els flocs de neu poden arribar a fer fins a 10 centímetres! Podeu mostrar aquestes imatges de flocs de neu.

Dibuixem i resseguim flocs de neu

  • Us proposem dibuixar de diferents maneres i amb diferents materials flocs de neu. Podeu imprimir aquestes plantilles amb cartolines de colors (com el blau) perquè ressalti més.
    1. Podeu copiar les diferents formes dels flocs de neu a la pissarra fent servir guix.
    2. En una superfície plana podeu posar diferents materials com ara: bastonets de les orelles, trossos de cartolina blanca, trossos de cordill… tot tallat per tal de resseguir les formes.
    3. Amb gomets blancs i blaus resseguir la forma.
    4. O bé, amb ceres, retoladors o llapis de colors.
    5. I també podeu proposar fer flocs de neu retallant el paper tal i com es mostra en aquest vídeo.
  • En acabar podeu aprofitar els flocs de neu i penjar-los al voltant de la classe o al passadís.

SI TENS EL PROJECTE IMAGINA!

  • Fes servir el Docuimagina per compartir el procés de treball i els flocs de neu que facin els nens i les nenes amb les famílies.
  • Segons el nivell, podeu jugar amb l’Atrapalletres per construir paraules relacionades amb l’hivern: FLOC DE NEU, FRED, NEVADA, PLUJA, NINOT DE NEU, GOTA, etc.
  • També poden resseguir o dibuixar flocs de neu amb la pissarra màgica i les plantilles.