Fem punts de llibre

7 abr. 2022 | Ara ve...

Ara ve… Sant Jordi i això vol dir temps de roses, dracs, cavallers i princeses i molts contes i llibres. Us proposem una activitat per fomentar el plaer per a la lectura.

Parlem dels contes que ens agraden

  • Fent una rotllana, mostreu als alumnes el vostre conte o llibre preferit. Expliqueu-los per què us agrada i mostreu la portada, el tipus de lletra, els dibuixos o les fotografies (si n’hi ha), els colors… Toqueu-lo i feu que es fixin també en les textures. Parleu del títol del conte o del llibre i de l’argument. De què parla? Quina història s’hi explica? És d’aventures?
  • En la conversa, demaneu també quin és el conte preferit de cada nen i nena. Quin títol té? Què hi passa, en el conte? Per què us agrada? Qui us l’explica? Demaneu-los també que pensin què els agrada més del conte: els dibuixos o les fotografies, la història o un moment concret de la narració, els personatges, etc... Proposeu que portin el conte a classe per mostrar-lo als companys i companyes i animeu-los també que demanin a casa quin és el llibre preferit dels pares, germans o familiars.

Anem a la biblioteca

  • Per poder veure i tocar contes i llibres diferents (contes, àlbums il·lustrats, novel·les, còmics, revistes, etc) podeu fer una sortida a la biblioteca del barri. És interessant que coneguin i s’adonin que els llibres, els contes, la lectura també es troben fora de l’escola.
  • Aprofiteu la sortida a la biblioteca per mostrar als alumnes diferents llibres de la llegenda de sant Jordi. Expliqueu o recordeu la llegenda i mostreu els llibres. Com són? Quin és més gran? I quin més petit? Tenen tots el mateix títol? Quins personatges hi surten? I quins colors hi ha?

Fem un punt de llibre

  • Després de veure diferents contes proposeu als alumnes de fer un punt de llibre. Sabeu què és? Us ha passat mai que no heu tingut temps de mirar-vos tot el conte de cop? Doncs podem fer un punt de llibre per recordar on ens hem quedat per poder seguir llegint en un altre moment.
  • Per fer els punts de llibre, imprimiu aquesta plantilla en una cartolina blanca i doneu a cada nen i nena un rectangle per decorar. Deixeu que el decorin lliurement. Poden pintar o resseguir les lletres de colors groc, verd o vermell, amb ceres o pintura de dits, o enganxar-hi gomets per davant i per darrere. Els alumnes que en sàpiguen el poden retallar o punxar. Al final, poden enganxar, en la part superior del punt de llibre, les figures que prefereixin (una rosa, un drac, el cavaller…). Perquè quedi més resistent, un cop acabat el punt de llibre, el podeu plastificar.

SI TENS EL PROJECTE IMAGINA!

  • Podeu fer servir l’aplicació DocuImagina per documentar la sortida a la biblioteca, l’observació dels diferents llibres i contes i la creació del punt. Deixeu que els alumnes escriguin què els ha semblat l’activitat.